NOS Voetbal

Bosz op zijn hoede voor 'grootste sensatie sinds geboorte van Christus'

Bosz: 'Je mag niet zeggen dat de Champions League belangrijker is'

Hoe de eerste halve finale in de DFB Pokal vanavond ook afloopt, historisch is de prestatie van 1. FC Saarbrücken sowieso. Want nooit eerder haalde een ploeg van het vierde niveau in Duitsland de laatste vier van het bekertoernooi. Vanavond (20.45 uur) hoopt Peter Bosz met zijn Bayer Leverkusen een einde te maken aan het sprookje van de amateurs.

"Ze hebben in de beker vier teams, waaronder twee uit de Bundesliga, uitgeschakeld in hun eigen stadion. Dus we zijn gewaarschuwd", vertelt Bosz in aanloop naar de wedstrijd. "Ik heb veel respect voor wat Saarbrücken heeft bereikt dit seizoen, niet alleen in de Duitse beker. Ze zijn ook eerste geworden in de vierde Liga en daarmee gepromoveerd.

Saarbrücken keert volgend seizoen terug op het laagste profniveau. De club die in 1993 voor het laatst uit de Bundesliga degradeerde, was de laatste jaren ver afgezakt. Ooit begon Andreas Brehme er nog zijn profcarrière, de verdediger die West-Duitsland in 1990 in de finale tegen Argentinië uit een penalty de wereldtitel bezorgde.

Stuntploeg Saarbrücken

Eerste ronde: Jahn Regensburg (2) 3-2
Tweede ronde: 1. FC Köln 3-2
Achtste finale: Karlsruher SC (2) 0-0 wns
Kwartfinale: Fortuna Düsseldorf 1-1 wns

De huidige status biedt ook een voordeel. Zo krijgen amateurs altijd het thuisvoordeel als ze bij de loting worden gekoppeld aan een profclub. Dat heeft eraan bijgedragen dat in het verleden al heel wat kleine verenigingen boven zichzelf zijn uitgestegen in het bekertoernooi.

"De grootste sensatie sinds de geboorte van Christus", zo noemde vicevoorzitter Dieter Ferner van Saarbrücken de overwinning na penalty's in de kwartfinale op Fortuna Düsseldorf. Eerder werd ook Bundesliga-club 1. FC Köln al uit het toernooi gekegeld.

Groot krachtsverschil

Het niveauverschil tussen Leverkusen en Saarbrücken is groot, maar het verschil in wedstrijdritme speelt wellicht nog een grotere rol. Waar Leverkusen de afgelopen weken weer in de Bundesliga speelde na de coronastop, is de laatste wedstrijd van Saarbrücken meer dan drie maanden geleden.

Spelers van 1. FC Saarbrücken vieren het bereiken van de halve finale van de Duitse beker

Bovendien heeft Saarbrücken door de coronamaatregelen dit keer geen steun van de eigen aanhang, zoals in de vier eerdere thuiswedstrijden dit bekertoernooi. De club verkoopt overigens wel gewoon kaarten voor het treffen in het Hermann-Neuberger-Stadion, waarvan de opbrengst naar de jeugdopleiding gaat.

Bosz: "De omstandigheden zijn natuurlijk anders omdat er geen fans in het stadion zitten. Mijn spelers hebben daar nu enige ervaring mee. Maar het is en blijft natuurlijk zonde dat er geen fans bij mogen zijn."

Je kunt niet zeggen dat de Champions League belangrijker voor ons is.

Peter Bosz, trainer Bayer Leverkusen

Bosz peinst er niet over om met een B-elftal te gaan spelen, hoewel de belangen in de competitie misschien nog wel groter zijn. Daarin strijdt Leverkusen om een rechtstreeks Champions League-ticket.

De beker, die Leverkusen de eerste prijs sinds 1993 kan opleveren, is voor Bosz echter net zo belangrijk. "Als professioneel voetballer wil je iedere wedstrijd en iedere prijs winnen. We staan in de halve finale van de Duitse beker en zijn heel dicht bij een finaleplaats. Die kans moeten we grijpen."

"Je kunt niet zeggen dat de Champions League belangrijker voor ons is. Nee, wij willen alles winnen. Dat is de mentaliteit die bij een topspeler en topteam hoort", aldus Bosz.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl