Bayern München viert de vierde treffer in het duel met Leverkusen

Bayern München zet met overmacht Bosz' Leverkusen opzij

Bayern München heeft met speels gemak de uitwedstrijd tegen Bayer Leverkusen gewonnen. De koploper gaf de ploeg van coach Peter Bosz met 2-4 het nakijken. Daardoor blijft Leverkusen op de vijfde plaats staan en heeft het niet weten te profiteren van de uitglijder van Borussia Mönchengladbach.

Gladbach, de concurrent om een ticket voor de groepsfase van de Champions League, verloor vrijdag met 1-0 van Freiburg.

Niet alleen Leverkusen verspeelde punten, ook nummer drie RB Leipzig deed dat. De ploeg had grote moeite met hekkensluiter Paderborn en moest vlak voor rust met tien man verder. Lang hield Leipzig de 1-0, maar in blessuretijd kwam Paderborn toch langszij.

Bayern geeft 'rood aan racisme'

Bayern München werkte de warming-up af in t-shirts met daarop de tekst 'rood tegen racisme'. Ook speelde de ploeg met armbanden met daarop de tekst 'Black Lives Matter'. Daarmee werd steun betuigd aan de protesten tegen politiegeweld en racisme, die op gang zijn gekomen na de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd.

Keeper Manuel Neuer voor de wedstrijd in een shirt met de tekst 'rood tegen racisme'

Leverkusen zag voor de aftrap nog steraanvaller Kai Havertz afhaken, hij kampte met een spierblessure.

Dat weerhield Leverkusen echter niet van een vroege score. Lucas Alario schoot na tien minuten de bal binnen, maar stond randje buitenspel en zag in eerste instantie zijn goal afgekeurd worden. De VAR bracht echter redding voor de ploeg van Bosz.

Dat was voor Bayern het sein om aan te zetten en na bijna een half uur spelen rondde Kingsley Coman, na balverlies van Moussa Diaby op het middenveld, een lange bal beheerst af. Drie minuten voor rust zette Leon Goretzka na een vlotte combinatie de tweede treffer van Bayern op het scorebord en even later verschalkte Serge Gnabry na een lange bal de aarzelende keeper Lukás Hrádecký van Leverkusen.

Ondertussen regende het wel gele kaarten, onder anderen Robert Lewandowski en Thomas Müller gingen op de bon en dat betekent dat beide spelers de wedstrijd tegen Mönchengladbach volgende week zaterdag vanaf de bank moeten bekijken.

Robert Lewandowski kopt de 1-4 binnen voor Bayern München

Na rust combineerde Bayern vlot verder en trof ook Lewandowski doel op aangeven van Müller. Het was het dertigste doelpunt (in de dertigste speelronde) voor de Poolse spits. Leverkusen deed kort voor tijd nog wat terug via Florian Wirtz.

De jonge Wirtz pakte daarmee ook een record: hij is de jongste doelpuntenmaker ooit in de Bundesliga. Met 17 jaar en 34 dagen overtreft hij het oude record van Nuri Sahin (17 jaar en 82 dagen) uit 2005.

De wedstrijd tussen RB Leipzig en Paderborn leek op papier een makkelijke wedstrijd te worden voor de nummer drie. Maar de ploeg wist zich weinig raad met hekkensluiter Paderborn. Pas na een halfuur kwam Leipzig op een 1-0 voorsprong. Voor rust moest het echter met tien man verder toen Dayot Upamecano zijn tweede gele kaart kreeg.

Met tien man lukte het Leipzig niet de punten in eigen huis te houden, Paderborn scoorde in blessuretijd de gelijkmaker. Daarmee liet de nummer drie een grote kans liggen om over Borussia Dortmund heen te springen. De nummer twee speelt vanavond om 18.30 uur tegen Hertha BSC.

Pierre Kunde Malong van Mainz viert zijn treffer door te knielen

Ook Mainz had een belangrijke opdracht vandaag: winnen om onderin uit de gevarenzone te komen. De ploeg met Jeremiah St. Juste in de basis, volbracht de missie keurig en won met 2-0 van het Eintracht Frankfurt van Bas Dost.

Moussa Niakhaté zorgde met een overtuigende kopbal voor de eerste treffer en halverwege de tweede helft trof Pierre Kunde Malong doel. De 24-jarige voetballer uit Kameroen ging na zijn treffer op een knie zitten om stil te staan bij de dood van Floyd.

Ook vorige week knielden spelers in de Bundesliga. Het gebaar geldt sinds 2016 als teken van protest tegen raciaal geweld, geïntroduceerd door American football-speler Colin Kaepernick.

De Duitse voetbalbond maakte eerder deze week bekend dat spelers die hun steun betuigen, niet gestraft zullen worden.

Bekijk hieronder de huidige topvijf van de Bundesliga.