Kai Havertz breekt record na record namens Bayer Leverkusen in de Bundesliga Getty Images

De jongste dit, de snelste dat, begeerd door zo ongeveer alle grote clubs en gezien als de toekomst van het Duitse voetbal: Kai Havertz is hot.

"Als je naar zijn hele loopbaan kijkt, is het ongelofelijk", probeerde Leverkusen-trainer Peter Bosz de juiste woorden te vinden voor zijn grootste groeibriljant, nadat die de enige treffer had gemaakt tegen SC Freiburg. "Hij is zo jong en al zo belangrijk."

Een paar wapenfeiten uit die 'ongelofelijke loopbaan': Havertz was tot dit jaar Leverkusens jongste debutant ooit en is de jongste doelpuntenmaker in de Bundesliga-historie van 'Die Werkself'.

Daarnaast bereikte hij als jongste speler in de Bundesliga de grens van eerst 50 en later 100 wedstrijden en werd hij een week geleden de jongste speler die 35 Bundesliga-treffers heeft gemaakt.

Natuurlijke leider

"Hij is jong, scoort veel en alles wat hij doet ziet er zo gemakkelijk uit, alsof het geen moeite kost. Dat valt op", verklaart Erik Meijer de hype rondom de 20-jarige Havertz. Meijer is voormalig spits van onder meer Bayer Leverkusen en Liverpool en tegenwoordig analist bij Sky.

"Oudere spelers zoeken hem ook, dat is natuurlijk leiderschap. Dat heb ik in mijn eigen loopbaan bij één man meegemaakt en dat is Steven Gerrard. Die is wel redelijk goed terechtgekomen."

Bayern München-trainer Hansi Flick werkte al met Havertz bij de Duitse jeugdselecties en is lyrisch over de middenvelder:

Bayern-coach Flick: 'Maar weinig trainers willen Havertz niet in hun ploeg'

Havertz werd vorig seizoen tweede in de verkiezing Bundesliga-speler van het Jaar (achter Dortmund-aanvoerder Marco Reus) en scoorde sinds de herstart van de Duitse competitie vijf keer in vier wedstrijden.

Als spits, waar hij eerder als aanvallende middenvelder of hangende rechtsbuiten uitblonk. "Hij doet me een beetje denken aan een jonge Van Persie", aldus Meijer. "Havertz is ook vrij lang, heeft een goede basistechniek, is linksbenig en graag in beweging met gevoel voor de ruimte. Ik denk dat dat laatste zijn grootste wapen is. Havertz heeft die radar, hij weet waar hij naartoe moet bewegen."

Topclubs in de rij

Bayern München, Juventus, Real Madrid, Liverpool en Manchester United; allemaal werden ze al met Havertz in verband gebracht. Meijer: "Eigenlijk is hij met zijn 20 jaar al compleet en dat valt natuurlijk op."

Waar Meijer al de namen van Van Persie en Gerrard liet vallen, deinst ook Marcel Daum, een van de assistenten van Bosz bij Leverkusen, niet terug voor vergelijkingen met grootheden van weleer.

Zidane's elegantie

"Hij heeft de elegantie van Zidane", aldus Daum, zoon van voormalig Leverkusen-trainer Christoph Daum, tegen radiostation talkSPORT. "Hij blijft altijd kalm, heeft een heel goede pass in de benen, scoort, is heel goed in de lucht en behoorlijk snel. Dat laatste is een flinke bonus."

Doelpunten sinds herstart Bundesliga

Speler Wedstrijden Goals
Kai Havertz, Leverkusen 4 5
Timo Werner, Leipzig 4 4
Robert Lewandowski, Bayern 4 4
Marcus Thuram, Gladbach 5 4
André Silva, Frankfurt 5 4

Daum: "Het is aan hem hoever hij het schopt. Ik kan niet zeggen dat hij de beste Duitse speler ooit wordt, maar hij heeft er het talent voor, niets houdt hem tegen."

Inspiratiebron

Of Havertz mannen als Franz Beckenbauer, Gerd Müller en Lothar Matthäus daadwerkelijk naar de kroon gaat steken moet blijken, maar één ding heeft hij al met hen gemeen. Hij is nu al een inspiratiebron. Althans, dat vindt zijn ploeggenoot Leon Bailey.

"Hij is zeer, zeer getalenteerd, ik denk dat we dat allemaal wel weten", aldus de 22-jarige Bailey. "Dat hij doet wat hij doet, laat andere jonge spelers in de Bundesliga zien dat alles mogelijk is als je er hard voor werkt."

Peter Bosz won met Leverkusen al twee keer van Bayern München, maar meer dan op een derde zege op de koploper hoopt hij op kwalificatie voor de Champions League:

Bosz wint graag van Bayern, maar wil vooral Champions League halen

Op handen gedragen en vergeleken met Robin van Persie en Zinédine Zidane, je kan het slechter treffen als 20-jarige. Maar in al het geschetter van de Havertz-loftrompet klinkt één valse noot: hij was nog niet doorslaggevend tegen de topteams.

In vijf Bundesliga-wedstrijden tegen Bayern München kwam Havertz bijvoorbeeld tot slechts één assist, in een 1-3 nederlaag. Tegen Borussia Dortmund gaf hij twee assists in zeven competitieduels, maar geen van beide hielp Leverkusen aan een overwinning.

Kai Havertz kopt raak voor een van zijn twee treffers tegen Werder Bremen Pro Shots

Ook vandaag tegen Bayern München zal daar geen verandering in komen. Dan maar bij zijn nieuwe werkgever, want dat Havertz niet lang meer in Leverkusen te bewonderen zal zijn, staat vrijwel vast.

Meijer hoopt dat de jongeling nog wel wat langer voor de Bundesliga behouden blijft. "Ik zou het het mooist vinden als iemand eens tegen de stroming in zwemt en niet direct naar de Premier League gaat, maar eerst kiest voor een stapje hoger in Duitsland en daarna verder", aldus Meijer. "Zoals Michael Ballack deed."

Middenvelder Ballack leerde het vak bij Kaiserslautern, speelde de Champions League-finale met Bayer Leverkusen, werd drie keer kampioen met Bayern München en stapte daarna pas over naar Chelsea in de Premier League.

"Voor zover dat tegenwoordig nog mogelijk is, met die enorme bedragen", relativeert Meijer. "Ik kan me voorstellen dat zo'n jongen denkt: laat ik het nu maar doen, straks schopt iemand me volgende week verrot en kan ik het nooit meer."

Stand bovenin Bundesliga

1. Bayern München 29-67 (86-28)
2. Borussia Dortmund 29-60 (80-35)
3. RB Leipzig 29-58 (74-31)
4. Borussia Mönchengladbach 30-56 (57-36)
5. Bayer Leverkusen 29-56 (54-36)

STER reclame