Verhaeren: 'Combinatie werd te veel een compromis'

Zwemcoach Jacco Verhaeren stopt als hoofdcoach van de Australische zwemploeg en keert eind september terug naar Nederland. Verhaeren, die in het verleden grote successen vierde met Pieter van den Hoogenband, Inge de Bruijn en Ranomi Kromowidjojo, was sinds 2013 in dienst bij de Australische bond.

Het contract van Verhaeren liep tot en met november, met de Olympische Spelen in Tokio als speerpunt van dit jaar. Nu dat evenement met een jaar is uitgesteld, was de vraag of de zwemcoach ook een jaar langer zou blijven.

"Ik heb nagedacht of ik deze functie op een andere manier zou kunnen doen, door bijvoorbeeld af en toe op en neer te vliegen. Maar dat werd me iets te veel een compromis. Dit is een veeleisende baan, die doe je er niet zomaar even bij. Dat kan niet op afstand."

Keuze voor gezin

Daarmee kiest Verhaeren voor zijn gezin, waarmee hij had afgesproken om in 2020 terug te gaan naar Nederland. "De planning was om terug te gaan, om de kinderen op Nederlands onderwijs te krijgen. Gezien de jaren waar ze in zitten en examens die ze moeten doen, was dit de logische keuze."

De Spelen in Tokio hadden de kroon op het werk voor Verhaeren moeten worden. Dat maakte het niet makkelijk de knoop door te hakken, erkent de coach. "We zijn zes jaar geleden naar Australië gegaan met het uiteindelijke doel om het in Tokio heel goed te doen. Ik denk dat we aardig op weg waren, maar ik heb vrede met de beslissing om nu te stoppen."

Jacco Verhaeren neemt afscheid als zwemcoach van de Australische bond AFP

Verhaeren bracht Australië terug naar de wereldtop van het zwemmen, nadat de Spelen van Londen in 2012 op een mislukking waren uitgelopen. Met tal van favorieten had dat team teleurgesteld met slechts één olympische titel.

Onder Verhaeren werd Australië weer een grootmacht in het zwemmen, wat in Kazan in 2015 gedemonstreerd werd met zeven wereldtitels. In 2016, in Rio, zwommen de Australiërs naar tien olympische medailles, waaronder drie gouden.

Terugkeer als coach langs de badrand niet uitgesloten voor Verhaeren

De volgende vraag is waar de toekomst voor Verhaeren ligt. Een rentree in de Nederlandse zwem- of sportwereld ligt voor de hand. "Of dat als coach is langs de badrand, sluit ik niet uit. Of een vergelijkbare positie waar ik nu zit, maar dan ergens anders. Alles is bespreekbaar."

Zijn naam werd ook al eens in verband gebracht met de positie van technisch directeur bij NOC*NSF, de rol die Maurits Hendriks nu vervult. "Die vraag is me eerder gesteld en ik heb gezegd dat ik daar wel voor open zou staan. Maar dat wordt dan meteen vertaald naar: 'die wil die rol wel'. Maar ik denk dat Maurits het prima doet en ik heb geen enkele ambitie om hem te vervangen."

Verhaeren: 'Geen ambities om Maurits Hendriks te vervangen'

STER reclame