Door correspondent David Jan Godfroid

De Servische oppositieleider Tomislav Nikolic zal niet meer drinken, totdat de regering vervroegde verkiezingen uitroept. Hij zei dat vandaag tijdens een grote demonstratie in Belgrado.

Nikolic ziet zijn dorststaking als de enig overgebleven manier om de Servische regering en de president van het land, Boris Tadic, te bewegen om vervroegde verkiezingen uit te schrijven. Eerdere aanbiedingen van de oppositie hebben geen enkel effect gehad. "Nu bieden we onze opoffering aan", zei Nikolic. "Laat hem toezien hoe we één voor één omver zullen vallen."

Niet naar huis

Tienduizenden mensen bezochten de demonstratie in Belgrado. Veel Serviërs zijn ontevreden over de grote werkloosheid, de armoede en de corruptie in het land. Zij verwijten de regering geen enkel oog te hebben voor de problemen.

Nikolic riep de demonstranten, die zich voor het parlementsgebouw hebben verzameld, op om niet naar huis te gaan "totdat ik daar het teken voor geef". Hoelang de bijeenkomst zal duren is niet bekend.

Later dit jaar

President Tadic heeft eerder deze week na een gesprek met Nikolic te kennen gegeven niets in vervroegde verkiezingen te zien.

Hij wil dat de regering in ieder geval aanblijft totdat het kandidaat-lidmaatschap van de Europese Unie binnen is. Servië verwacht dat dat in de loop van dit jaar het geval zal zijn.

STER reclame