NOS NieuwsAangepast

Duizenden bij protest kernenergie

Enkele duizenden mensen hebben op de Dam in Amsterdam gedemonstreerd tegen kernenergie. De manifestatie was een actie van onder meer GroenLinks, de PvdA en Greenpeace.

Onder anderen Wubbo Ockels, Job Cohen en Jolande Sap hielden een toespraak. Ze willen dat er geen vergunningen worden afgegeven voor nieuwe kerncentrales en pleiten voor meer schone energie uit zon, wind en water. Volgens Cohen laat de ramp in Japan de gevaren van kernenergie zien.

Vervuilend

De demonstranten vinden de risico's rond kerncentrales en kernafval onverantwoord. Ook zou de ontwikkeling van kernenergie de ontwikkeling van andere energievormen in de weg staan.

Op internet tekenden al tienduizenden mensen een petitie tegen kernenergie. De initiatiefnemers willen dat er geen vergunningen worden afgegeven voor nieuwe kerncentrales. Ze pleiten voor meer schone energie uit zon, wind en water.

Kabinet wil kerncentrale

Het kabinet-Rutte is positief over kernenergie. In een brief aan de Tweede Kamer schreef minister Verhagen deze week dat kernenergie een belangrijke rol speelt in een betaalbare energievoorziening, nu en in de toekomst. Volgens Verhagen is kernenergie een belangrijke overbruggingstechnologie naar een duurzame toekomst.

Twee bedrijven willen meebouwen aan een nieuwe kerncentrale: Energy Resource Holding en Delta Energy. De nieuwe reactor moet dan bij de bestaande centrale in Borssele komen.

Het kabinet streeft ernaar uiterlijk in 2015 de vergunning voor de bouw van een centrale te verlenen. Voor 2020 zou die dan gerealiseerd moeten zijn. Of dit lukt, hangt af van internationale onderzoeken in het Japanse Fukushima en van het moment waarop de vergunning wordt aanvraagd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl