1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Pro Shots
NOS Voetbal

Vandaag eindelijk ook groen licht voor Italiaanse voetbalcompetitie?

In Frankrijk wordt niet meer gespeeld. In Duitsland wordt al weer ruim een week gevoetbald. En in Spanje gaat de bal in de eerste week van juni weer rollen. Maar hoe gaat het verder in die twee andere grote voetballanden Engeland en Italië?

Over de herstart van de Premier League is nog steeds geen besluit genomen. Tussen alle positieve tests van spelers door, wordt er nog steeds stiekem gehoopt op de tweede week van juni. In Italië valt vandaag waarschijnlijk de beslissing.

Na een gesprek tussen de Italiaanse sportminister Vincenzo Spadafora met de voorzitters van de Serie A (Paolo Dal Pino) en Italiaanse voetbalbond (Gabriele Gravina) moet duidelijk worden of de voetbalcompetitie in Italië wordt hervat. Met name het noorden geldt als een van de door het coronavirus zwaarst getroffen gebieden, maar langzaam komt het openbare leven in Italië weer op gang.

Groepstraining hervat

De Italiaanse regering gaf vorige week al toestemming aan de clubs om de groepstraining te hervatten. Op 4 mei waren de clubs in de Serie A al gestart met de individuele trainingen op hun accommodaties. De richtdatum voor een mogelijke hervatting van de Serie A is zondag 14 juni.

De Serie A werd op 9 maart stilgelegd. Juventus is de lijstaanvoerder met een punt voorsprong op Lazio.

ProShots
Marten de Roon bij Atalanta Bergamo

Nog voor er überhaupt een beslissing is genomen, is er al discussie over het speelschema. Het spelen van middagwedstrijden in de zomerse hitte stuit op weerstand. "Dat is niet haalbaar, je riskeert daarmee de veiligheid van de spelers", betoogt aanvoerder Daniele Gastaldello van Brescia. "Voetballen om 16.30 uur zou schandalig zijn."

Geen normale aanvangstijden

Ook de Italiaanse spelersvakbond (AIC) is fel gekant tegen duels die in de loop van de middag zouden moeten beginnen. "Om 16.30 uur aftrappen in hartje zomer? Dat gaat echt niet gebeuren. De voorzitters van de clubs denken alleen maar aan de tv-uitzendingen en niet aan de gezondheid van de spelers", reageert Umberto Calcagno, de vice-voorzitter van AIC.

In het restant van de Serie A moeten in relatief korte tijd nog twaalf speelronden worden afgewerkt. De normale aanvangstijden (12.30, 15.00, 18.00 en 21.00 uur) zijn al niet meer van kracht. Voor de resterende duels wordt vooralsnog gewerkt met drie starttijden: 16.30, 18.45 en 21.00 uur.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl