9 maart 2018: Jeroen van der Lely tijdens Heracles-FC Twente
NOS Voetbal

Van der Lely (24) na inleveren contract: 'Pas als mens niet in voetballerij'

Als Hakim Ziyech over drie jaar een toonaangevende speler is in de Europese top, werkt zijn voormalige ploeggenoot Jeroen van der Lely misschien wel in een bibliotheek of een boekhandel. En mocht het zover komen, dan halen ze waarschijnlijk net zo veel voldoening uit hun vak.

De 24-jarige Van der Lely is profvoetballer af en nu student. Hij heeft zich na de ontbinding van zijn profcontract ingeschreven voor de studie Literatuurwetenschap aan de Universiteit Utrecht.

"Jongens die me wat beter kennen, hebben waarschijnlijk altijd al gezien dat ik als mens niet echt in de voetballerij pas", zegt de voormalige vleugelverdediger van FC Twente. "Al heb ik me zeker nooit een buitenbeentje gevoeld. Ik heb ook echt wel van het spelletje genoten en geregeld met het team een feestje gevierd na de wedstrijd."

'Motivatie is echt op nu'

Van der Lely ambieerde altijd al een studie. Misschien was het probleem wel dat hij daarnaast ook zo goed kon voetballen. "Dat is dan toch een makkelijke manier om aan je geld te komen."

"Ik speelde al veel eerder met de gedachte om te stoppen. Maar ik ben ook iemand die van zekerheid houdt. Toch nog maar een jaartje door, denk je dan. Ik probeerde het nog even in Denemarken, in een nieuwe omgeving. Maar de motivatie is echt op nu."

2015: Hakim Ziyech in actie voor FC Twente

Van der Lely werd ooit uitgeroepen tot grootste talent van de Enschedese jeugd. Hij maakte deel uit van Jong FC Twente in de eerste divisie, waarvan uiteindelijk veel spelers doorstroomden naar de hoofdmacht van FC Twente.

"Ook een beetje noodgedwongen natuurlijk", plaatst Van der Lely een kleine kanttekening. "Maar eigenlijk best jammer dat die trend zich niet heeft doorgezet. Alleen Peet Bijen is nog over van die groep. En met Wout Brama is er een echte clubman teruggekomen, maar verder is het regionale tintje er wel een beetje af bij de huidige selectie."

"Ik heb niet de makkelijkste periode bij Twente meegemaakt, met alle financiële problemen. Met continu ingrepen voor de korte termijn, dat steeds weer van koers veranderen. Daar hou ik niet van. En ik neem het ze ook niet kwalijk, want het was vanwege de omstandigheden ook simpelweg onmogelijk geweest om over meerdere jaren iets op te bouwen, zoals bij AZ gebeurd is."

Tijd aan het verdoen

"Zeker als ik niet speelde en op de tribune zat, had ik echt het idee dat ik mijn tijd aan het verdoen was. Dan lees ik liever. Als voetballer werd het de laatste jaren alleen maar minder, hoe hard ik er ook voor werkte."

29 apl 2018: Jeroen van der Lely baalt tijdens Vitesse-Twente

Een perfecte tackle, daar kan Van der Lely nog steeds van genieten. En zelfs met Vendsyssel FF in Denemarken speelde hij niet eens zo heel lang geleden nog een wedstrijd die hem oprecht gelukkig maakte.

"Ik heb veel nagedacht over het voetbal, waarom ik het steeds minder leuk begon te vinden. Op de club was het altijd gezellig. Eerst verzamelen, dan kletste ik met Wout en Peet tijdens het ontbijt. Eigenlijk zag ik vooral steeds meer op tegen het moment dat de training begon. Na de degradatie met Twente twee jaar geleden wist ik al dat ik dat leven niet lang meer ging volhouden."

En terwijl Van der Lely na de zomer verder de boeken in duikt, hoopt Ziyech in dienst van Chelsea de Premier League te betoveren. Allebei liefhebbers, maar op hun geheel eigen manier.

"Ik keek toen al mijn ogen uit als ik met Hakim op het trainingsveld stond, die is ervoor gemaakt", zegt Van der Lely over zijn voormalige captain. "Het gekke is dat ik inmiddels ook wel weer zin heb om te voetballen. Toch een beetje dubbel in mijn situatie nu."

Laagste klasse van de amateurs

Voor de coronacrisis schreef Van der Lely zich in bij De Zweef, waar ook zijn broers spelen. De club uit zijn geboorteplaats Nijverdal stapt over naar het zaterdagvoetbal en speelt daardoor mogelijk zelfs in de laagste klasse van de amateurs. "Het is een optie, of anders iets in de buurt van Utrecht. Als het maar niet op een te hoog niveau is. En met een leuke groep jongens."

Weer met plezier voetballen, zonder alle poespas van de profwereld. "Een grote mond, haantjesgedrag, ook dat zit niet in me. Ik denk niet dat ik het wereldje ooit ga missen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl