NOS Wielrennen

Bekijk 'nieuwe' docu's over PSV, Erik Dekker en Inge de Bruijn

Deze week wederom drie 'nieuwe' documentaires in Studio Sport Docu, waarin we elke maandag een deel van het grote archief van Studio Sport ontsluiten en eerder uitgezonden documentaires opnieuw aanbieden.

PSV wint Europa Cup 1 in 1988

In een zeer uitgebreid programma kijken trainer Guus Hiddink en keeper Hans van Breukelen uitgebreid terug op het Europa Cup-seizoen waarin PSV de beste was. Met veel wedstrijdbeeld en natuurlijk beeld van de feestvreugde in de Eindhovense binnenstad tijdens de huldiging. Vlak voor de spelers het podium betreden, wordt Hiddink door een door Ronald Koeman geregelde kapper nog even gekortwiekt.

Ga 32 jaar terug in de tijd en geniet bijna negentig minuten lang van Nederlandse voetbalhistorie.

PSV wint Europa Cup 1 (1988)

Erik Dekker, carrière met pieken en dalen (2006)

Een zilveren olympische medaille, de sterkste in de Amstel Gold Race, Clasica San Sebastian, Tirreno-Adriatico, Parijs-Tours en vier Tour-etappes. Erik Dekker kan, als hij in 2006 afscheid neemt van de wielersport, met trots naar zijn erelijst kijken. In een lang gesprek, ondersteund met veel beeldmateriaal, blikt hij samen met Mart Smeets terug op zijn tijd bij Buckler, WordPerfect, Novell en Rabobank.

Even lijkt de carrière van Dekker een andere wending te nemen als hij in 1999 bij een controle voor de WK wielrennen een te hoog hematocrietgehalte blijkt te hebben. Het zijn de jaren waarin het in de wielerwereld gonst van geruchten over epo en bloeddoping. Dekker krijgt een startverbod. Later dat jaar meldt zijn werkgever Rabobank dat een te strak aangespannen bandje de oorzaak van de te hoge waarde is geweest.

Erik Dekker, carrière met pieken en dalen (2006

Keerpunt van een Kampioen (2004)

Met drie gouden en een zilveren medaille stapt Inge de Bruijn uit het olympische zwembad van Sydney. Het is het jaar 2000 en ze is de koningin van de Spelen. In de jaren daarna vindt De Bruijn het lastig om zich weer op te laden voor een nieuwe olympische missie, die in Athene z'n climax moet krijgen.

Verslaggever Michel Anthoniesse volgt De Bruijn tijdens haar trainingssessies in Amerika, waar ze voor dag en dauw haar baantjes trekt. Haar inzet en mentale weerbaarheid zorgen ervoor dat De Bruijn ook in Athene vier medailles (goud, zilver en twee keer brons) weet te veroveren.

Deze documentaire ontving van het IOC de 'Zilveren Ring', de prijs voor het beste olympische programma.

Keerpunt van Kampioen (2004)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl