De juichende Bryan Smeets heeft Ajax-doelman Jasper Cillessen verschalkt: 1-1 ANP

Het had zondag zomaar de dag kunnen zijn van dé ontknoping in de eredivisie. De climax van een titelstrijd tussen Ajax, AZ, Feyenoord wellicht en misschien zelfs PSV. We zullen het nooit weten.

In Studio Sport Archief duikt de NOS zondag vanaf 15.00 uur in de ontknopingen van de eredivisie in 2007, 2011 en 2016. Veel krankzinniger dan die van 2007, waarin AZ, Ajax én PSV zorgden voor een zinderende zondagmiddag, zal het waarschijnlijk nooit meer worden.

De afloop van 2011 was uniek, omdat het de eerste en tot nu toe enige keer was dat twee ploegen (Ajax en FC Twente) in een onderling duel uitmaakten wie zich tot kampioen mocht kronen.

Maar ook de climax van 2016 was er eentje die de clubs, de spelers, de supporters en iedereen die er getuige van was, altijd bij zal blijven. We gaan terug naar 8 mei 2016, met NOS-commentatoren Frank Snoeks (De Graafschap-Ajax) en Jeroen Elshoff (PEC Zwolle-PSV).

Ontknoping 2016: Ajax huilt in Doetinchem, PSV lacht in Zwolle

Ajax en PSV hebben op de dag van de laatste speelronde beide 81 punten. Het doelsaldo van de Amsterdammers (+60) is echter behoorlijk beter dan dat van de concurrent uit Eindhoven (+54).

"Ik ging met weinig verwachting naar PEC Zwolle-PSV", herinnert Elshoff zich. "Ik dacht zeker niet dat het de wedstrijd van het feest zou zijn. Net als de rest van Nederland eigenlijk. Iedereen had wel het idee dat Ajax op de Vijverberg kampioen zou worden. PEC Zwolle-PSV zou een wedstrijd worden die er niet te veel toe deed."

In tegenstelling tot collega Snoeks. Die had er die middag zo zijn eigen gedachten over. "Het klinkt heel eigenwijs, want vier jaar later is het makkelijk om de toekomst te voorspellen. Maar het liep een beetje zoals ik verwachtte. Ajax zou het zichzelf heel moeilijk kunnen maken. Ik zag het al een paar weken aankomen. Zo goed speelden ze niet."

Ajax struikelde in Leeuwarden bijvoorbeeld bijna over SC Cambuur (0-1) en thuis tegen FC Utrecht stond Ajax met nog zes minuten te gaan met 0-2 achter. "Met veel geluk werd het nog 2-2, maar Ajax voetbalde niet bepaald makkelijk richting de titel", weet Snoeks.

Een vliegende tackle van De Graafschap-speler Nathaniel Will op Arek Milik ANP

Terug naar Zwolle. Elshoff proeft, misschien tegen beter weten in, nog wel geloof bij de spelers van PSV. "Vooral bij aanvoerder Luuk de Jong, die zelf uit Doetinchem komt en opgegroeid is bij De Graafschap. 'Je weet het maar nooit', dat soort teksten. Of dat opmerkingen waren omdat ze er écht in geloofden, weet ik niet. Maar ze hadden de hoop nog niet opgegeven bij PSV."

Intussen komt de echte kampioensschaal met veel bombarie aan in Doetinchem. Snoeks: "Er hing al een soort feeststemming. Supporters kwamen in carnavalsoptocht binnen en zongen: 'Kampioenen, kampioenen!'. En er werden stickers met 'Kampioen 2015/2016' op de spelersbus van Ajax geplakt voor de terugweg."

"Wat denk je dat ze daar bij De Graafschap van vonden? Dat werkte als een rode lap op een stier. Als je kampioen kunt worden in het stadion van een ander, dan moet je je enigszins nederig opstellen vind ik. Maar dat heeft Ajax van nature niet echt in zich."

Amin Younes zet Ajax op 0-1 tegen De Graafschap Pro Shots

De wedstrijden verlopen in eerste instantie volgens verwachting. Ajax komt na een kwartier op voorsprong door Amin Younes, PSV leidt door goals van Jürgen Locadia en Luuk de Jong al snel met 2-0 in Zwolle.

"Er ontwikkelde zich een saaie middag", zegt Elshoff. "Iedereen wist dat PSV wel zou gaan winnen. Er werd ook normaal gejuicht bij de goals, niet alsof het 'kampioensgoals' waren. Daarvoor was PSV veel te afhankelijk van wat er in Doetinchem gebeurde. Daar ging dan ook al snel volledig de focus op."

Het wordt pas spannend als Bryan Smeets De Graafschap na 55 minuten naast Ajax schiet: 1-1. Het kabaal van de Ajax-supporters verstomt, in het uitvak in Zwolle juichen de supporters van PSV.

Ajax-trainer Frank de Boer is de wanhoop nabij in de kampioenswedstrijd tegen De Graafschap ANP

"Ajax was niet in vorm, maar dan behoren ze nog altijd beter te zijn dan De Graafschap. Ze schoten die middag slechts zeven keer op doel, maar negen van de tien keer wint Ajax zo'n wedstrijd toch gewoon. Maar dit was net die ene middag", weet Snoeks.

"Trainer Frank de Boer was ook niet in vorm. Hij haalde Arek Milik, die in de weken daarvoor belangrijke goals en vaak het verschil had gemaakt, naar de kant. Terwijl er een doelpunt moest komen. Hoe langer het duurde, hoe kanslozer het werd voor Ajax. De Amsterdammers raakten versuft. Eigenlijk was de wedstrijd ver voor het eindsignaal al gespeeld."

Hoe anders is dat in Zwolle? Elshoff: "Pas toen het einde naderde, voelde je dat er iets gaande was. Het werd nog wel even spannend toen PEC 1-2 maakte, maar na de 1-3 van De Jong maakte PSV de wedstrijd 'dood'. Ik weet nog dat het na het eindsignaal in Zwolle nog behoorlijk lang duurde voordat het klaar was bij De Graafschap-Ajax."

De spelers van PSV juichen al, terwijl de wedstrijd in Doetinchem nog niet is afgelopen Pro Shots

"Op de tribunes luisterde men naar de radio, op het veld had een fieldproducer van Fox Sports direct contact met Doetinchem. Zelf had ik contact met Hilversum om te horen wat er gebeurde. Tot mijn verbazing zag ik ineens alle PSV'ers naar het uitvak rennen. Terwijl het bij De Graafschap-Ajax nog niet klaar was!"

"Als Ajax nog gescoord had, had PSV een minuut voor niks staan feesten. Volgens mij hebben de spelers dat ook nooit geweten, het zit ook niet in het commentaar in onze samenvatting. Maar het was complete chaos en verbazing alom. Daardoor was het misschien wel een groter feest dan normaal gesproken."

Bekijk in de video's hieronder ook de ontknopingen van 2007 en 2011.

STER reclame