Jordens Peters, aanvoerder van Willem II, in het winnende shirt
NOS Voetbal

Shirt Willem II is mooiste uit de geschiedenis van de eredivisie

Over smaak valt niet te twisten natuurlijk, maar de verkiezing van mooiste eredivisieshirt ooit heeft wel degelijk een winnaar opgeleverd. Volgens de vakjury, die zich boog over 25 door de fans genomineerde tricots, is het shirt dat Willem II droeg van 1958 tot 1967 het fraaiste dat op de Nederlandse velden te bewonderen is geweest.

De verkiezing was een initiatief van de Eredivisie CV, de organisatie waarin de achttien eredivisieclubs zich hebben verenigd. Voetbalfans konden zich sinds half april uitspreken over het mooiste thuis- en uitshirt van de afgelopen 64 jaar.

Het winnende klassieke en sponsorloze tenue van Willem II bestaat uit verticale rode, witte en blauwe strepen, met een rood kraagje. "Dit is een herkenbaar, bijzonder én typisch Nederlands shirt. Je ziet dit ontwerp in geen enkel ander land", sprak journalist Sjoerd Mossou, een van de juryleden.

  • NOS
    De mooiste shirt uit de eredivisie
  • NOS
    Het Ajax-shirt in de periode 1969-1973 eindigde als derde
  • NOS
    Het Feyenoord-shirt uit het seizoen met Cruijff in Rotterdam eindigde als tweede
  • NOS
    Het Willem II-shirt uit de periode 1958-1967 is uitgeroepen tot het mooiste shirt

Het shirt van Feyenoord uit het seizoen 1983/1984, toen de Rotterdammers aan de hand van Johan Cruijff kampioen werden, eindigde als tweede. Op de derde plaats staat het klassieke Ajax-shirt uit het begin van de jaren zeventig.

De fans konden kiezen uit een collectie van maar liefst 1.754 shirts van 54 clubs. Er kwamen ruim 162.000 stemmen binnen. De vakjury maakte een keuze uit de shirts die per club de meeste stemmen kregen.

Johan Cruijff in het shirt van Feyenoord in 1984

Het klassieke shirt van Ajax werd onlangs bij een interne verkiezing van France Football nog uitgeroepen tot mooiste shirt aller tijden.

Dat het iconische shirt precies tijdens de eerste succesjaren van de Amsterdamse club om de schouders van de spelers hing, is geen toeval, zo leert nadere bestudering van de verkiezingsuitslag. De fans lieten zich bij hun keuze vaak leiden door hoogtijmomenten van de clubs.

En dat was zeker bij Ajax het geval. De Amsterdammers werden in 1970 landskampioen en veroverden de drie seizoenen daarop de Europa Cup I. Ook de hoog scorende uitshirts van de jaargangen 2018/2019 (halve finales Champions League) en 1994/1995 (winst Champions League) staan symbool voor prachtresultaten.

Johan Cruijff in actie voor Ajax in het seizoen 1971/1972

Bij Feyenoord deed daardoor het shirt waarin in 2017 de landstitel werd binnengehaald het erg goed en haalde ook het tenue waarin Johan Cruijff de Rotterdammers in 1984 naar het kampioenschap loodste het podium.

Thomas Buffel viert een Feyenoord-treffer in het seizoen 2003/2004

Tot absolute topper ontpopte zich echter het uittricot uit het seizoen 2003/2004. Niet bepaald een memorabel jaar voor Feyenoord, maar het Rotterdamse groen op de plaats van het kenmerkende rood op de rechterhelft van het shirt viel kennelijk zeer in de smaak.

Brabantse vlag

Het 100-jarige jubileum van PSV leverde twee populaire shirts op, zowel de thuis- als uitversie haalde het podium bij de Eindhovense club. Het uitshirt van dat jaar werd bovendien door de jury uitgeroepen tot mooiste uitshirt aller tijden van de eredivisie.

PSV'er Ibrahim Afellay ontdoet zich van een tegenstander in het seizoen 2009/2010

Maar de voorkeur onder de fans ging toch uit naar het shirt dat van 2009 tot 2011 in uitduels gedragen werd: de markante Brabantse vlag als verticale baan tegen een donkere achtergrond.

Subtoppers

Een opvallende plek in de subtop is weggelegd voor een klassieker van FC Twente, die zich heeft weten te nestelen tussen de driekleur van Willem II en het in 2016 nog zo door de BBC verafschuwde pompeblêden-tricot van sc Heerenveen.

De Enschedeërs verschenen eind jaren zestig doorgaans in het rood op het veld, maar hadden als reservekleding een wit shirt met een zwart-groene diagonale band achter de hand. Dat tenue werd in het jubileumseizoen 2005/2006 ook weer van stal gehaald voor de uitbeurten.

Elftalfoto van FC Twente voor het uitduel met Feyenoord eind 1968

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl