De marathon van Amsterdam
NOS Sport

Marathon Amsterdam wil duidelijkheid: 'Zijn wij sportwedstrijd of evenement?'

Kunnen grote hardloopwedstrijden zoals de marathon van Amsterdam en Rotterdam, maar ook topwedstrijden als de Zevenheuvelenloop en de Dam tot Damloop nog wel doorgang vinden? Dat is de vraag die de organisaties van die hardloopwedstrijden bezighoudt, na de brief van minister De Jonge van VWS donderdag aan de Tweede Kamer.

De Jonge gaf in de brief aan dat grootschalige evenementen na 1 september eigenlijk alleen gehouden kunnen worden als er een vaccin tegen het coronavirus beschikbaar is. En dat vaccin kan nog wel op zich laten wachten, een jaar of zelfs langer.

Duidelijkheid

Algemeen directeur Ron van der Jagt van Le Champion, organisator van onder meer de marathon van Amsterdam, weet het antwoord op de vraag of er nog wel gelopen kan worden niet en zoekt duidelijkheid waar zijn evenement volgens het kabinet onder valt.

"Aan de ene kant zegt het kabinet dat sportwedstrijden vanaf 1 september weer doorgang kunnen vinden. Aan de andere kant is er het bericht van minister De Jonge over de grootschalige publieksevenementen. Maar waar hardloopwedstrijden als de Dam tot Damloop en de marathon onder vallen, die vraag kan niemand precies beantwoorden. Daar heeft het kabinet nog niet goed over nagedacht", vindt Van der Jagt.

Abdi Nageeye komt als eerste Nederlander over de finish tijdens Amsterdam Marathon van 2019

Van der Jagt hoopt dat er snel duidelijkheid komt. "We hebben sportkoepel NOC*NSF en de Atletiekunie gevraagd om die vraag in hun overleg met het ministerie van VWS mee te nemen. Hopelijk weten we snel waar we aan toe zijn."

Ondertussen gaat bij Le Champion de voorbereiding op bijvoorbeeld de marathon van Amsterdam - die op 18 oktober wordt gehouden - gewoon door.

Veilig en verantwoord

"Het draait allemaal om veilig en verantwoord. Wij kijken daarbij naar alle mogelijkheden die er zijn. Minder deelnemers, een parcours met een aantal rondjes in het Vondelpark. Alles is wat ons betreft bespreekbaar. Als wij eenmaal weten aan welke voorwaarden we moeten voldoen, dan zijn wij in samenspraak met de gemeente heus in staat om een perfecte wedstrijd te organiseren."

New York en Londen

Daarbij houdt de organisator ook nauw overleg met de andere organisatoren van grote loopwedstrijden. "Niet alleen nationaal, we kijken ook bijvoorbeeld hoe het ervoor staat met de marathon van New York en Londen, waar ze in geval van nood eraan denken om een marathon alleen voor elitelopers te organiseren."

Maar dan moet er eerst duidelijkheid komen vanuit Den Haag. "Laten we hopen dat minister De Jonge, zelf ook een hardloper, daar snel mee komt", stelt Van der Jagt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl