Voetballers in wachtkamer: 'Lijntjes warm houden en kijken of Onana al weg is'
Dat de coronapandemie gevolgen heeft voor de transfermarkt mag geen verrassing heten. Waar het vorig jaar rond deze tijd aanpoten was voor zaakwaarnemers, is het nu vooral lijntjes warm houden, afwachten en nog meer afwachten. "Er is helemaal geen activiteit."
Clubs hebben door dalende inkomsten veel minder te investeren, waardoor spelers in één klap een kwart minder waard zijn dan voor de crisis, berekenden de accountants van KPMG. "Als begrotingen omlaag gaan, dan zie je dat terug in de transfersommen en salarissen", aldus Winny Haatrecht, zaakwaarnemer van onder meer Ryan Babel, Kenneth Vermeer en Ruud Vormer.
Het maakt het werk voor Haatrecht een stuk ingewikkelder. "Tegen spelers op latere leeftijd die zeggen 'ik wil een tweejarig contract, in plaats van één jaar, anders doe ik het niet', zeg ik nu: luister, ik zou het wel doen, ik zou niet gokken."
'Maar gezien corona...'
Want de vraag is flink gedaald, spelers worden massaal - deels noodgedwongen - aan het lijntje gehouden. "Clubs zeggen nu continu: we zijn heel tevreden, maar gezien corona... Of: we willen hem heel graag hebben, maar gezien corona... De wereld is anders."
Tachtig procent van de clubs betaalt standaard 2, 3 maanden te laat. Dat zal nu 5 of 6 maanden zijn.
Alle onzekerheid over het wel of niet afmaken van nationale competities maakt dat de transfermarkt "nog niet echt begonnen is", merkt Haatrecht. "Het komt veel later op gang. Als de competitie pas eind juli eindigt, gaan clubs niet nu al spelers contracteren, want dan moeten ze die vanaf 1 juli gaan betalen. Dus dat zal doorschuiven."
Is Onana al weg?
"Het is nu lijntjes warm houden en kijken wie er weggaan bij clubs", vervolgt Haatrecht. "Kijken of Onana al vertrokken is, dat je weet dat Ajax een nieuwe keeper nodig heeft. Dat is het enige dat je in de gaten kan houden. Kennis is macht."
Spelers en hun zaakwaarnemers staan een stuk minder sterk dan enkele maanden geleden, ook omdat de 'tegenpartij' - de clubs - op meer clementie kan rekenen in deze tijden.
"Je moet met minder genoegen nemen en langer wachten op je geld", aldus Haatrecht, die zelf als voetballer actief was voor onder meer Ajax, Willem II, AZ en Cambuur. "Tachtig procent van de clubs betaalt standaard 2, 3 maanden te laat. Dat zal nu 5 of 6 maanden zijn."
"Als je naar Griekenland kijkt, daar stuur je na 2 of 3 maanden een brief naar de bond van: ik heb m'n geld nog niet gehad. Maar de bond geeft de clubs nu respijt. Eerst had je de reglementen aan je zijde en kon je de club dwingen te betalen, maar nu hebben de clubs het begrip aan hun zijde."