NOS NieuwsAangepast

Ophef België na interview bisschop

Voormalig bisschop van Brugge Roger Vangheluwe heeft in een televisie-interview bekend twee neefjes seksueel te hebben misbruikt. In België is daarover grote ophef ontstaan.

Vangheluwe had eerder al toegegeven dat hij een neef van zijn vijfde tot achttiende jaar had misbruikt, maar gisteren zei Vangheluwe dat hij ook een andere neef heeft aangerand. Het gaat dan om "enkele keren" over "een periode van minder dan een jaar". Volgens de oud-bisschop was het een gewoonte geworden als hij zijn neef zag.

Vangheluwe spreekt er openhartig over in een interview met VT4. Het is voor het eerst sinds zijn ontslag vorig jaar dat hij in de media verschijnt.

Spelletje

"Het is begonnen als een spelletje. Er is nooit sprake geweest van verkrachting, ik heb nooit geweld gebruikt", vertelt hij.

"Ik begrijp ook niet goed, dat ik zo lang dergelijke dingen gedaan heb. Natuurlijk wist ik dat het niet goed was. Ik heb dat ook opgebiecht bij mijn biechtvader. Maar volgens mij had het niets te maken met seksualiteit."

Intiem

"Het was een stukje intimiteit dat altijd plaatsvond. Achteraf zei ik dan: dat kan toch niet, dat mag toch niet." De voormalig bisschop refereerde aan het aanraken van het geslachtsdeel van zijn neef. "Maar ik bedoel, het is geen brute seks."

Het Openbaar Ministerie heeft verbijsterd gereageerd op het interview van Vangheluwe.

"Ik dacht dat ik na een lange carrière in justitie alles had gezien en gehoord, maar andermaal heb ik moeten vaststellen dat dit niet het geval is", zegt procureur Jean-Marie Berkvens.

Vangheluwe wordt overigens niet vervolgd, omdat beide zaken verjaard zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl