Studio Sport Docu
NOS Voetbal

Bekijk 'nieuwe' docu's: That Final Day, Shani Davis en Spelen van 1936

Deze week wederom drie 'nieuwe' documentaires in Studio Sport Docu, waarin we elke maandag een deel van het grote archief van Studio Sport ontsluiten en eerder uitgezonden documentaires opnieuw aanbieden.

Naar Eer en Geweten (2004)

De Spelen van 1936 in Berlijn staan ook wel bekend als de nazi-Spelen. Hoe was het voor Nederlandse sporters om te moeten presteren terwijl het hele stadion de Hitlergroet brengt en er overal hakenkruizen te zien zijn?

In 2004 sprak documentairemaker Kees Jongkind met veel van de Nederlandse sporters die op die Spelen in actie kwamen.

Naar Eer en Geweten (2004)

That Final Day - Revisited (2006)

In 2003 strijden voetbalclubs Swansea en Exeter tegen de ultieme degradatie: wie blijft er in het betaalde Engelse voetbal en wie daalt er af naar de amateurs? De twee clubs en hun fans worden in aanloop naar en tijdens de wedstrijd gevolgd. Wie heeft er straks tranen van geluk en wie huilt er van verdriet?

In 2006 maakte NOS Sport een 'opgefriste' versie van de documentaire uit 2003. Hoe was het drie jaar later met de clubs en wat was er gebeurd met de fans?

Spoiler-alert: in 2011 promoveerde Swansea naar de Premier League.

That Final Day - Revisited (2006)

Dubbel Davis (2006)

Schaatser Shani Davis is een sociaal excentriek buitenbeentje op de internationale schaatsbanen. Hij bepaalt zijn eigen koers op weg naar succes en doet dat vooral met de hulp van zijn moeder. In aanloop naar de Spelen van Turijn in 2006, waar hij op de lange- én kortebaan uit wil komen, volgt de NOS hem overal.

Een scene verklappen we alvast. Op de koelkast van Davis hangt een foto van zijn idool: Erben Wennemars. Elke keer als Davis iets uit de koelkast wil pakken vraagt hij zich af: 'wat zou Erben doen?' Davis komt dan tot de conclusie dat Erben geen koekje, maar een appel zou pakken.

Double Davis (2006)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl