De Chinese teamsprinters op de WK afstanden
NOS Schaatsen

Chinese schaatsers raken complete trainersstaf kwijt, ook Koops weggestuurd

In het Vogelnest in Peking wordt over minder dan twee jaar de olympische vlam ontstoken voor de Winterspelen. Voor gastland China zijn de voorbereidingen in volle gang, zowel organisatorisch als sportief.

Midden in die voorbereiding heeft de schaatsbond nu de opmerkelijke beslissing genomen alle trainers te ontslaan, op zowel de langebaan als in het shorttrack. Het besluit treft ook meerdere buitenlandse coaches, onder wie Arie Koops, oud-technisch directeur van de Nederlandse schaatsbond.

'Veel mensen die besluiten nemen'

"Waarom ze dat gedaan hebben? Dat weet je nooit precies", zegt Koops, die halverwege deze maand te horen kreeg dat zijn contract per 1 april werd ontbonden.

"Dit kan van het Chinees Olympisch Comité komen, of van de afdeling wintersporten. En dan is er nog een minister van Sport, die soms ook beslissingen neemt. Er zijn kortom veel mensen die besluiten kunnen nemen, eigenlijk te veel."

Kramer, Verweij en Roest met Koops tijdens de Spelen van 2018

Koops nam in het voorjaar van 2018 na twaalf jaar afscheid van de Nederlandse schaatsbond KNSB, waar hij de laatste jaren technisch directeur was en daarvoor onder meer bondscoach van de achtervolgingsploegen.

Sinds het seizoen 2018/2019 had Koops de leiding over de Chinese schaatsdelegatie. Met onder anderen Bob de Jong en Rutger Tijssen moest hij het Chinese schaatsen een impuls geven. Die prikkel zou over een kleine twee jaar tot olympisch succes moeten leiden.

Grote namen uit verschillende landen werden aangetrokken om de kans op eremetaal te vergroten, zoals de Canadees Kevin Crockett en ook Shani Davis, die afgelopen seizoen de juniorenploeg begeleidde in de wereldbeker.

Bekijk hier de reportage met Shani Davis, op het ijs in Enschede:

Shani Davis duikt op in Enschede: 'Altijd blij in Nederland te zijn'

De Jong en Tijssen vertrokken eerder dit jaar, onder meer door een gebrek aan vertrouwen in de Chinese leiding. Alle trainers die nog in dienst waren, zijn nu ontslagen.

'Steeds van koers gewisseld'

Dat zijn avontuur vroegtijdig eindigt in China komt voor Koops niet als een enorme verrassing. Ook hij worstelde, net als De Jong en Tijssen, met de stijl van de beleidsbepalers.

"Ik had al aangedrongen op een evaluatie, want ik vond dat we te weinig bevoegdheden en budget kregen. Er werd voortdurend van koers gewisseld, terwijl je één lijn moet volgen in de topsport."

Als voorbeeld noemt Koops de Coopertest die door de Chinese bond werd georganiseerd, een hardlooptest waarbij een atleet in twaalf minuten een zo groot mogelijke afstand moet afleggen. "Terwijl wij hadden gekozen voor een fietsprogramma. Dan kun je niet gaan testen hoe snel ze kunnen hardlopen..."

"We maken een wetenschappelijke onderbouwd trainingsprogramma, maar zij kiezen voor de Coopertest. Tja, dan doe je wat wij dertig jaar geleden deden."

Het is jammer dat wat wij hebben opgebouwd, nu vervalt.

Arie Koops

Het Chinese schaatsen kende met Ning Zhongyan een van de verrassingen van afgelopen winter. De 20-jarige Ning eindigde als tweede in het wereldbekerklassement op de 1.500 meter, hij won de wedstrijd in Tomaszów.

Koops vindt het vooral voor rijders als Ning jammer wat er nu gebeurt. "Hij gaat echt nog wel hard schaatsen komend seizoen, maar met dit soort dingen moet hij zich niet bezig hoeven houden."

Ning Zhongyan

"Het was een mooi project", besluit Koops, "om een land mee te maken op weg naar de Spelen. Ik ben nog steeds overtuigd van de potentie, maar dan moeten ze het wel op de goede manier doen. Het is jammer dat wat wij hebben opgebouwd, nu vervalt."

Bekijk hier een reportage uit 2018, waarin Koops vertelt over de ambitie van de Chinezen:

Oud-KNSB-directeur Koops leidt Chinese schaatsers op in Leeuwarden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl