'Één-tegen-één nooit een betere keeper gezien dan hij'

Samen verdedigden ze jarenlang de kleuren van Feyenoord. Clubicoon Willem van Hanegem is dan ook geschokt door het overlijden van zijn oud-ploeggenoot Eddy Pieters Graafland.

"Je schrikt van elk bericht", aldus Van Hanegem, die de voormalig doelman nog weleens tegenkwam bij een reünie. "En dan liep hij er juist altijd heel fit bij, vergeleken bij die andere kneusjes..."

'De Kromme' was samen met Pieters Graafland onderdeel van het Feyenoord-elftal dat in 1970 als eerste Nederlandse club de Europa Cup I won. Van Hanegem op het middenveld, Pieters Graafland onder de lat.

"Normaal zijn keepers lichtelijk gestoord, dat was hij niet. Hij was meer een nette heer, schriftgeleerde-achtig. Hij hoorde eigenlijk niet in de goal. Hij hoorde eigenlijk niet eens bij een voetbalclub", aldus Van Hanegem.

Ondanks zijn beschaafde gedrag buiten het veld, kon Pieters Graafland in zijn doel transformeren tot een katachtige. Van Hanegem: "Het strookt niet met het zijn van een heer, maar hij was heel moedig. In een één-tegen-één heb ik nooit een betere gezien dan hij. Hij was bijna niet te passeren."

1968: Elftalfoto Feyenoord. Als derde van links bovenaan Pieters Graafland, onder hem Van Hanegem ANP

STER reclame