Premier Conte bij zijn televisietoespraak
NOS NieuwsAangepast

Italië versoepelt maatregelen: vanaf 4 mei weer familiebezoek, fabrieken open

De Italiaanse premier Conte heeft bekendgemaakt dat hij de coronamaatregelen vanaf 4 mei wil afbouwen. Na die datum gaan fabrieken weer open en mag de bouwsector weer aan het werk, zei Conte in een tv-toespraak.

Verder mogen Italianen weer hun huis uit, bijvoorbeeld om op familiebezoek te gaan. Parken gaan weer open en bij restaurants mag eten worden afgehaald. Reizen buiten de eigen regio blijven alleen toegestaan als dat nodig is voor bijvoorbeeld werk of medische redenen.

Conte kondigde ook voor de langere termijn verlichting aan. Zo zouden op 18 mei winkels weer open mogen gaan en op 1 juni volgen kappers en koffiebars. Restaurants zouden vanaf die datum ook weer gasten mogen ontvangen.

Mondkapjes

De regel blijft dat alle Italianen een meter afstand van elkaar moeten houden. Verder wordt in het openbaar vervoer en in winkels het dragen van een mondkapje verplicht. "Respecteer de regels. Als we dat niet doen, gaat de curve weer oncontroleerbaar omhoog", waarschuwde Conte.

Volgens de premier zal de curve op sommige plekken in het land sowieso weer stijgen:

Conte: 'Curve zal op sommige plekken weer stijgen, maar dat risico nemen we'

Bij uitvaartmissen mogen maximaal vijftien mensen aanwezig zijn. Bruiloften en kerkdiensten blijven verboden, tot woede van Italiaanse bisschoppen.

In zijn toespraak bedankt Conte alle Italianen voor hun inzet tijdens de crisis. Hij zei dat het nu tijd is voor "fase twee", omdat het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en doden door het coronavirus afneemt.

In Italië, dat zwaar is getroffen door de coronapandemie, zijn 26.644 mensen overleden aan de gevolgen van een besmetting. Vandaag lag het aantal nieuwe doden voor het eerst sinds 15 maart onder de 300. Ook het aantal ziekenhuis- en intensivecareopnames in Italië daalt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl