ANP
NOS Nieuws

Koningsdag 2020: 'Misschien een beetje rommelig, maar dat hoort erbij'

Of we 27 april dit jaar nu Koningsdag, Woningsdag of Balkoningsdag noemen, één ding is zeker: de verjaardag van de koning krijgt een heel ander karakter dan normaal.

Vanwege de coronacrisis wordt iedereen geacht zo veel mogelijk thuis te blijven. Maar dat hoeft niets af te doen aan de feestelijkheid van Koningsdag, vindt de Oranjebond. Door het hele land worden activiteiten georganiseerd waarmee feestgangers - online of op anderhalve meter afstand - zich niet hoeven te vervelen.

Allereerst is er het officiële (nationale) programma van de Oranjebond. Dat begint 's ochtends met klokgelui, "als teken van verbinding, verdriet en vreugde", aldus de bond. Op deze website kun je zien of en hoe laat de klokken in jouw gemeente luiden.

Om 10.00 uur spelen musici van het Koninklijk Concertgebouworkest het Wilhelmus - vanuit huis. Ze roepen iedereen op om vanaf het balkon, uit het raam of in de tuin mee te doen en dat onder vermelding van de hashtag #Wilhelmus2020 met iedereen te delen. Alle bladmuziek is te vinden op de website van het Concertgebouworkest. Donderdag waren de partijen al bijna 50.000 keer gedownload.

De musici draaiden deze week alvast warm voor morgen:

Ook doven en slechthorenden brengen een ode aan de koning. Leden van het online ontmoetingsplatform Let's Talk, opgericht na de uitbraak van de coronacrisis, gaan het Wilhelmus om 10.00 uur gebaren in de digitale vergadertool Zoom.

Kleedjesmarkt

Iets na tienen houdt koning Willem-Alexander, die zijn verjaardag thuis viert in plaats van zoals gepland in Maastricht, een korte toespraak.

Daarna kan de dag echt beginnen. In plaats van een rondje te lopen over de vrijmarkt in je woonplaats kun je dit jaar terecht op een digitale kleedjesmarkt - de VrijMarktplaats. Je kunt daar ook een foto uploaden van een kleed met daarop spullen die je verkoopt.

Online feesten

Liever een feestje bouwen? Dat kan al vanaf vanavond. Normaal gesproken zijn er in zo'n Koningsnacht duizenden mensen op de been om feest te vieren. In meerdere steden wordt nu een digitaal alternatief georganiseerd. Zo draaien dj's in onder meer Assen, Arnhem en Delft hun koningsnachtplaten dit jaar via een livestream.

Op Koningsdag zelf gaat het livestreamen verder, bijvoorbeeld via Balkoningsdag, waarbij je tussen 12.00 en 22.00 uur vanaf je balkon, tuin of terras kunt meedansen op muziek van verschillende artiesten. Amsterdam heeft een speciaal virtueel partyprogramma om de verjaardag van de koning digitaal te vieren.

Niet alleen online wordt er muziek gemaakt. In Tilburg geven docenten en cursisten van Factorium Podiumkunsten bijvoorbeeld mini-optredens vanaf hun voordeur. Edammers organiseren 's middags een lawaaiconcert, waarbij inwoners worden opgeroepen om buiten - op anderhalve meter afstand - zo veel mogelijk geluid te maken.

Op initiatief van rapper Ali B - in samenwerking met onder meer de Oranjebond en ouderenorganisatie ANBO - treden in het hele land vijftig artiesten op bij verpleeghuizen:

Het moge duidelijk zijn: er is op Koningsdag genoeg te doen. Wat er precies bij jou in de buurt gebeurt, kun je vanaf morgen volgen op koningsdagthuis.nl, een initiatief van de Oranjebond. Op die website verschijnen gedurende de dag ook beelden van hoe koning Willem-Alexander zijn 53e verjaardag viert met zijn gezin. Je kunt ook je eigen activiteiten aanmelden en (live) delen.

Het officiële Koningsdagprogramma van de Oranjebond wordt om 16.00 uur afgesloten met een thuistoost op de jarige koning. Ook daar is een speciale website voor in het leven geroepen: nationaletoost.nl. "In huis, op de gang of overloop, op het balkon of dakterras, in je voor- of achtertuin, het maakt niet uit: schenk in en hef het glas."

Volgens Oranjebondvoorzitter Pieter Verhoeve wordt deze Koningsdag een dag om nooit te vergeten. "Een dag die de mensen in deze moeilijke tijd weer even op een echt-Hollandse manier bij elkaar heeft gebracht. Het zal misschien een beetje rommelig zijn, maar dat hoort ook bij Koningsdag."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl