Johan Cruijff
NOS Voetbal

'Cruijffs carrière terugbrengen tot drie uur? We gaan het toch proberen'

Gisteren, op zaterdag 25 april 2020, zou Nederlands grootste voetballer aller tijden 73 jaar oud zijn geworden. Om bij zijn geboortedag stil te staan, stoffen we vandaag - met het grootste genoegen - in het Studio Sport Archief de bandjes af met 'Johan Cruijff' erop.

En het is het thuisblijven meer dan waard. "Want het wordt een schitterende uitzending", verklapt presentator Tom Egbers. De drie uur durende uitzending begint om 15.00 uur en is te zien op NPO 1, in de NOS-app en op NOS.nl.

Verkwikking

Daarin komt Cruijff, die vier jaar geleden overleed, louter en alleen als voetballer aan bod. Dus niet als coach, analyticus of in een andere hoedanigheid.

"Dit is ter verkwikking van het gemoed", verduidelijkt Egbers. "Johan is veel en van alles, maar ook onderdeel geweest van veel polemieken. Die zijn journalistiek gezien interessant, maar dit gaat puur om de schoonheid van de voetballer Johan Cruijff."

Johan Cruijff

En dus zien we de legendarische nummer 14 op het voetbalveld. In de shirts van Ajax, Barcelona, Feyenoord en natuurlijk het Nederlands elftal. "Met ook een prachtig interview met verslaggever Henk Terlingen, in de spelersbus, tijdens het WK van 1974."

Niet eerder vertoonde beelden

Verder: nog niet eerder vertoonde zwartwitbeelden van de finale van de wereldbeker voor clubs tussen Ajax en Independiente in 1972. En een nog nooit eerder uitgezonden interview van Soufiane Touzani met Cruijff, zes jaar geleden opgenomen in diens ouderlijk huis, aan de Akkerstraat in Betondorp.

De carrière van Cruijff terugbrengen tot drie uur is als de Nachtwacht terugbrengen tot die ene man met de vlag.

Presentator Tom Egbers

Ook de kwartfinale van het Europa Cup I-toernooi in 1969 tussen Ajax en Benfica komt aan bod. De Amsterdammers hadden het eerste duel in het Olympisch Stadion met 3-1 verloren. Weinigen gaven de ploeg, met de nog maar 21-jarige Cruijff in de gelederen, nog een kans tegen de Portugese grootmacht rond wereldster Eusébio.

Egbers weet het nog goed. "Ik was elf jaar en logeerde bij mijn grootouders. Die wedstrijd was pas om elf uur 's avonds, heel laat voor een kleine jongen. Maar mijn grootvader, die naar de radio luisterde, riep mij uit bed. Er gebeurde iets heel bijzonders. Telkens hoorden we de naam van Johan op de radio."

1969: een wisseling van de wacht der grootheden tussen Cruijff en Eusébio (links met de arm omhoog)

Want er zijn mensen die beweren dat Cruijff die avond in het oude Estádio Da Luz in Lissabon zijn misschien wel beste wedstrijd ooit speelde. Hij scoorde twee keer en Ajax won met 3-1. "Velen, zelfs Eusébio, zagen dat duel als de wisseling van de wacht der grootheden."

En dus wordt het drie uur lang genieten van Cruijff. "Ik kan lang kijken naar een mooi schilderij. En Johan is tijdloos. In zijn puurheid, in zijn totale klasse", aldus Egbers.

"De carrière van Johan Cruijff terugbrengen tot drie uur. Dat is als de Nachtwacht terugbrengen tot die ene man met de vlag. Maar we gaan het toch proberen."

Bekijk hieronder 14 juweeltjes van Cruijff:

Fraai, fraaier, fraaist, 'Johan Cruijff, wat een fabuleus doelpunt'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl