2019: Eliud Kipchoge wint de marathon in Londen
NOS Sport

Verplaatste marathon van Londen wellicht alleen voor elitelopers

De marathon van Londen was al verzet van 26 april naar 4 oktober, maar het zou heel goed kunnen dat het een wedstrijd wordt voor een select gezelschap van elitelopers. "Dat is een van de vele scenario's die we bekijken", aldus Hugh Brasher, de directeur van de stadsmarathon, normaal gesproken een massa-evenement met 43.000 deelnemers aan de start.

Het is echter ook niet uitgesloten dat de marathon, die aan zijn veertigste editie toe is, helemaal niet doorgaat. "We moeten naar het totaalplaatje kijken, met 750.000 toeschouwers, de medische kant, de liefdadigheidsinstellingen. Er zijn wel tien scenario's denkbaar en die veranderen voortdurend", vertelde Brasher bij de BBC.

Twee snelsten ooit

Voor het jubileum waren de twee snelste atleten ooit op de marathon uitgenodigd: wereldrecordhouder Eliud Kipchoge uit Kenia (2.01.39) en de Ethiopiër Kenenisa Bekele (2.01.41). "We hopen dat we ze in oktober alsnog kunnen verwelkomen."

Al eerder dit jaar werd in Tokio een marathon afgewerkt zonder de deelname van (tienduizenden) recreatieve lopers. Op 1 maart, toen het coronavirus al rondwaarde in Japan, gingen alleen de uitgenodigde topatleten van start. Onder hen de Nederlandse Andrea Deelstra, die in Tokio tevergeefs trachtte onder de limiet voor de Olympische Spelen te blijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl