NOS Voetbal

Gudde over geen promotie/degradatie: 'Geen duidelijke keuze clubs'

Gudde: 'Een club kampioen noemen, vinden we onkies'

Het seizoen in het betaald voetbal zit er op het veld definitief op, maar zal in de bestuurskamers en rechtszalen ongetwijfeld nog een staartje krijgen.

Het bestuur betaald voetbal van de KNVB bepaalde vrijdag dat er geen promotie en degradatie volgt. Bij de raadpleging van de 34 BVO's gaven zestien clubs aan daar wel voorstander van te zijn. Negen clubs stemden tegen, negen onthielden zich van stemming. "Dat was voor ons geen duidelijke signatuur", zegt directeur betaald voetbal Eric Gudde, die daarom besloot met zijn mede-bestuurslid Jean-Paul Decossaux de stemming naast zich neer te leggen en zelf de knoop door te hakken.

"We wilden als KNVB draagvlak bij de clubs zien", legt Gudde het waarom van de peiling onder de clubs uit. "Die was er niet, waardoor de verantwoordelijkheid volledig bij het bestuur betaald voetbal kwam te liggen. Die lag al bij het bestuur, maar je wilt weten hoe je leden denken. Bij de verdeling van de Europese tickets was er een richtlijn van de UEFA, bij de andere keuze niet."

Tachtig-twintig

Dat zestien clubs voor een promotie/degradatieregeling stemden, zei Gudde niets. "Een verhouding tachtig-twintig procent vind ik duidelijk. In de eerste divisie waren nog negen speelronden. Dat is een substantieel aantal en voor ons reden geen promotie door te voeren", aldus Gudde.

Gudde legt stemverdeling naast zich neer: 'Geen duidelijke signatuur'

Dat er vrijdag harde noten moesten worden gekraakt, was voorafgaand aan de vergadering al duidelijk. Er zouden meerdere verliezers zijn. Dat gaf Gudde ook toe. De gedupeerde clubs zouden in zijn ogen een financiële compensatie moeten krijgen. Of die solidariteit er onder de clubs is en of de clubs die wel Europees spelen daartoe bereid zijn, is onduidelijk.

FC Utrecht slachtoffer

FC Utrecht grijpt als bekerfinalist en nummer zes van de ranglijst overal naast. De KNVB heeft de ranglijst gevolgd bij de verdeling van de tickets. Ajax en AZ richting Champions League, Feyenoord, PSV en Willem II naar de Europa League. Willem II staat op de ranglijst drie punten voor op Utrecht, met een wedstrijd meer gespeeld. De woede in Utrecht is groot.

Van solidariteit was weinig te merken in de conferencecall met 78 mensen. "Dat ligt lastig", zei Gudde. Hoe de financiële compensatie voor clubs tot stand moet komen, is aan de clubs.

Gudde: "Er is 75 procent van het beoogde aantal wedstrijden gespeeld. De clubs die nu Europees gaan spelen, hebben dat voor 75 procent zelf verdiend. Het lijkt ons als KNVB fair dat 25 procent van het startgeld door die clubs in een fonds wordt gedaan, waarmee we de clubs in de ere- en eerste divisie helpen."

Gudde: 'Zou passend zijn als clubs die Europees spelen 25 procent afstaan'

FC Utrecht zou daar het meeste van moeten profiteren. "Het lijkt me logisch dat FC Utrecht nadrukkelijk in beeld komt in het rijtje clubs dat gecompenseerd moet worden. Dat is een uiterst pijnlijke situatie. Dat geldt ook voor Cambuur en De Graafschap als nummers één en twee in de eerste divisie."

De KNVB kan de clubs in dit scenario niet dwingen. "We doen een dringend appèl op de clubs."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl