Hofland: 'Je moet een droom hebben en die heeft Fortuna Sittard weer'
Dat Kevin Hofland de nieuwe hoofdtrainer van Fortuna Sittard wordt, klinkt logischer dan het is. Er werd afgelopen seizoen te naïef gevoetbald en de organisatie moest volgens hem professioneler. Maar daar gaat nu hard aan gewerkt worden, met de clubman aan het roer.
Je zult Hofland niet horen zeggen dat vroeger alles beter was. "Ik ben bij Fortuna opgegroeid, toen hadden we ook niks. Als kind stond ik hier al tot mijn enkels in de modder."
Grootste talenten
Onder leiding van de latere bondscoach Bert van Marwijk evenaarde Fortuna eind jaren negentig zijn beste prestatie uit de clubhistorie. Zevende in de eredivisie, met jongens uit de regio bovendien. Fernando Ricksen, Mark van Bommel en Hofland waren de grootste talenten uit de eigen jeugd.
"Je moet een droom hebben en die heeft Fortuna nu weer", merkt de inmiddels 40-jarige Hofland. "Een paar maanden geleden heb ik laten blijken dat ik niet tevreden was met de gang van zaken hier. De randvoorwaarden rond het eerste elftal moesten echt beter."
Met een handtekening onder een tweejarig contract bezegelde Hofland het vertrouwen in de goede voornemens van de club.
Hoewel zijn aanstelling als hoofdcoach een kwestie van tijd leek, riep het moment ook vragen op. De huidige trainer Sjors Ultee heeft ook zijn ambities, maar wordt nu zomaar weggepromoveerd tot technisch manager. "In de praktijk verandert er weinig", benadrukt Hofland.
"We hebben een uitstekende onderlinge verstandhouding", doelt hij op de wisselwerking met Ultee en Kristof Aelbrecht. "Ik leer heel veel van Sjors, die op zijn beurt weer geen ervaring heeft als voetballer op het hoogste niveau. De klik die ik met Kristof heb, is heel bijzonder."
Fortuna Sittard en Hofland hebben elkaar nooit losgelaten. Twintig jaar na zijn vertrek als speler is Hofland weer een hoofdrol toebedeeld.
"Ik ben hier altijd regelmatig blijven komen, ook in de magere jaren in de eerste divisie met amper 150 man op de tribune. Ik ken de mensen hier. Heb ze altijd gezegd dat ze mijn hulp in kunnen roepen, mocht dat nodig zijn."
Hofland hield woord, was zeven jaar geleden kortstondig assistent van de technisch directeur. "Maar er was geen geld, dan wordt het heel lastig."
Emotionele oproep
Meer bracht hij teweeg met een emotionele oproep aan de achterban, toen Fortuna vier jaar geleden op de rand van een faillissement verkeerde. "We leven weer", jubelt hij, om meteen te benadrukken dat er nog een lange weg te gaan is. "Het eerste elftal is zijn tijd eigenlijk vooruit gelopen met de onverwacht snelle promotie naar de eredivisie."
Het technisch beleid van Fortuna wordt vaak bekritiseerd, waarbij vaak schamper wordt opgemerkt dat de eerste selectie een samenraapsel van veelal buitenlandse spelers is. "Maar kijk wat er in Emmen en Enschede gebeurt, we zijn niet de enige. Dat is gewoon de realiteit als je het met beperkte middelen moet doen."
"Natuurlijk stuur ik ook liever een paar spelers het veld in die door de club zelf zijn opgeleid. Maar de zware periode die de club heeft doorgemaakt, heeft ook zijn invloed gehad op de kwaliteit van de jeugdopleiding. De organisatie staat weer, maar het kost tijd voordat de resultaten zichtbaar zijn."
Zelf heeft Hofland twee zoons in de Fortuna Sittard Academy. Theoretisch zou hij de oudste kunnen laten debuteren, de nu 15-jarige Milan Hofland. "Een centrale verdediger, geheel volgens de familietraditie. Maar om het eerste te halen, moet hij nog flink aan de bak."
Het zouden de woorden van zijn eigen vader Hub kunnen zijn, ook trainer en altijd kritisch op de prestaties van zijn zoon. Hij noemde Kevin in zijn jonge jaren zelfs te kleinzerig voor de top. "Hij kon me als speler echt vervloeken."
'Lef tonen'
De linkspoot pikte de signalen echter goed op. Stroopte de mouwen op, toonde karakter. En dat is ook het minste wat hij nu als hoofdtrainer van zijn ploeg verwacht.
"Er moet komend seizoen een team staan. Al zijn we in de manier van voetballen ook afhankelijk van de middelen die we hebben. Je wilt dat spelers ook lef tonen, maar dan moet je daar wel het materiaal voor hebben."
Onzekerheid door coronacrisis
En ook Fortuna leeft in onzekerheid tijdens de crisis, die zeker doorwerkt op de mogelijkheden die de club heeft op de transfermarkt.
"Het liefste begin ik nu al aan de voorbereiding, maar onze gezondheid is het allerbelangrijkste. Het zou al mooi zijn als we binnenkort groen licht krijgen om stapsgewijs weer wat te gaan doen. En ook al zijn er nu geen wedstrijden, de voetballerij ligt nooit stil."
Hofland is ereburger van zijn geboortestad Brunssum, vervult daar nog steeds af en toe zijn rol als ambassadeur van de sport. Ook was hij daar politiek betrokken, tot twee keer toe stond hij namens de VVD op de kandidatenlijst bij de gemeenteraadsverkiezingen. "Nee, dat was geen publiciteitsstunt."
En dat is ook zijn rol bij Fortuna niet. Hofland is daar de bekende naam die een serieus plan gestalte moet geven.