Bekijk 'nieuwe' documentaires: Jordan, Van Basten, Cruijff en Orlov
Honderden zijn er in de lange geschiedenis van Studio Sport gemaakt: documentaires, uitgebreide portretten of lange reportages. De ene keer omdat het een journalistiek zeer interessant onderwerp was, de andere keer omdat een grote Nederlandse sporter afscheid nam van zijn of haar sport. Maar vaak ook omdat het gewoon een mooi verhaal betrof dat het waard was om - in een documentaire - verteld te worden.
We ontsluiten dat archief en publiceren elke maandag op NOS.nl en in de app drie 'nieuwe' documentaires.
Mart Smeets interviewt Michael Jordan (1990)
Basketballer Michael Jordan heeft in 1990 nog geen NBA-titel op zak. Zijn eerste titel zal hij met zijn Chicago Bulls een jaar later veroveren. De wereld weet dan al wel dat Michael Jordan een superster in wording is. In 1988 is hij op jonge leeftijd al uitgeroepen tot MVP, meest waardevolle speler.
Met wat hulp van vrienden in de basketbalwereld ontmoet Mart Smeets in de Verenigde Staten Michael Jordan. "Jordan was heel relaxed en nam alle tijd. Hij stelde me in de kleedkamer van de Bulls voor aan zijn teamgenoten: 'Dit is een journalist uit Nederland, dus let een beetje op jullie woorden', grapte hij."
Smeets kreeg officieel slechts acht minuten, maar het werden er twintig. "In het vliegtuig terug heb ik het bandje met het interview stevig tegen me aan gehouden en het niet meer losgelaten."
Schijnbewegingen (1988)
Twee NOS'ers, Pim Marks en Piet Erkelens, houden beiden van dans en voetbal. Zij lopen in 1988 zonder dat ze het van elkaar weten met hetzelfde idee rond: ze willen een programma maken waarin ze die twee disciplines met elkaar vergelijken. Ze worden via via aan elkaar geknoopt en dat resulteert in Schijnbewegingen. In dat eenmalige programma laten zij Ajax-coach Johan Cruijff en Rudi van Dantzig van het Nationaal Ballet met elkaars wereld kennismaken.
Cruijff en Dantzig bezoeken elkaars trainingen en zien dat hun pupillen, Marco van Basten en danser Clint Farha, zich op een vergelijkbare manier voorbereiden op een topprestatie. Het resulteert in een uitzending waarin Cruijff spreekt als Cruijff en waarin er ballet wordt opgevoerd op de middenstip van het stadion van Ajax.
Wankel Evenwicht (2004)
De Nederlandse turnsters behoren in 2004 tot de Europese top. Zij worden getraind door een excentrieke Rus, Boris Orlov. Opgeleid in de Sovjet-Unie weet hij als geen ander hoe je turnsters naar de wereldtop moet brengen. Als hoofdtrainer bij GTV De Hazenkamp in Nijmegen is hij coach van onder anderen Suzanne Harmes, Renske Endel en Verona van de Leur.
Voor Wankel Evenwicht krijgt verslaggever Kees Jongkind van Orlov de gelegenheid om te komen filmen bij trainingen. "Alles van een afstand, want we mochten van hem niet de vloer op. Gelukkig wilde hij na enig aandringen n toch een microfoontje op.
De documentaire geeft een goed beeld hoe het leven van turnsters op topniveau eruitziet.