NOS Voetbal

Engeland verwelkomt na Neeskens ook Kluiverth, de broer van Rijkaard

Manchester City heeft zich voor het seizoen 2021/2022 verzekerd van een speler met naam: Kluiverth Aguilar. De 16-jarige rechtsback uit Peru is afkomstig van Alianza Lima. Tot zijn achttiende verjaardag wordt hij door City aan zijn oude club verhuurd.

Zijn opvallende voornaam heeft Aguilar te danken aan zijn voetbalgekke vader, zo vertelde de verdediger na zijn debuut bij Alianza in november tegen het Peruaanse Todosport.

Patrick Kluivert juicht na een doelpunt voor FC Barcelona

"Mijn vader houdt van Nederlands voetbal en daarom noemde hij mij naar Patrick Kluivert, de Nederlandse spits", onthulde Aguilar. "Ik heb ook een oudere broer, die heet Rijkaard."

Kluivert schreef in 1995 geschiedenis door op 18-jarige leeftijd Ajax naar de zege in de Champions League te schieten. De assist in de finale tegen AC Milan was van Rijkaard.

Waar de h bij Kluiverth vandaan komt, is niet helemaal duidelijk. Zijn broer Rijkaard, geen profvoetballer, wordt in Peru gemakshalve meestal Ricard genoemd.

  • Getty Images
    Frank Rijkaard met de beker na het winnen van het EK in 1988
  • ANP
    Johan Neeskens en Frank Rijkaard proosten na een overeenkomst met de KNVB in 1998
  • ANP
    Johan Neeskens en Frank Rijkaard in 2006 bij FC Barcelona

Manchester City is overigens niet de enige Engelse club met een roemruchte Nederlandse voetbalnaam binnen de gelederen. Bij Fulham staat sinds 2016 Neeskens Kebano onder contract.

De Congolese middenvelder is vernoemd naar Johan Neeskens, die in de jaren zeventig furore maakte bij Ajax, FC Barcelona en het Nederlands elftal.

Tussen 2006 en 2008 was Neeskens de assistent van trainer Rijkaard bij Barcelona, waar tot 2004 Kluivert als speler actief was.

Raikard en Gullithi

Het lijstje 'profvoetballers met een voornaam die is gebaseerd op een Nederlandse oud-international' is overigens nog iets langer.

Bij de Braziliaanse club Murici loopt de 26-jarige middenvelder Raikard Dos Santos Soares rond, ook al vernoemd naar Rijkaard.

En bij Esportivo in Brazilië staat Rudigullithi da Silva Henrique onder contract. De 26-jarige verdediger wordt meestal Gullithi genoemd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl