NOS Sport

Het moment van Diede de Groot: 'Geluk en succes in Rio'

Door de coronacrisis trainen de meeste topsporters thuis. En dus zal hij of zij misschien vaker terugdenken aan dat ene bijzondere moment in zijn of haar carrière. Of aan een moment van een andere sporter dat inspiratie biedt.

Vandaag in deze serie: het moment van Diede de Groot.

Het moment van Diede de Groot: 'Geluk en succes in Rio'

Rolstoeltennisster De Groot denkt bijna vier jaar na dato nog altijd met veel plezier terug aan de Spelen van Rio de Janeiro in 2016. In Brazilië greep ze samen met Marjolein Buis olympisch zilver in het dubbelspel.

Vandaag de dag geldt de 23-jarige De Groot als de onbetwiste nummer 1 van het rolstoeltennis. Zo werd ze in juni vorig jaar de eerste vrouw in de geschiedenis van het rolstoeltennis die alle vier de grandslamtitels op rij won. Maar destijds in Rio had ze nog een andere status.

"Het was mijn allereerste keer op zo'n groot podium. Ik speelde in een stadion waar heel veel mensen in konden, mensen die mijn naam riepen", blikt De Groot terug.

Diede de Groot is de eerste vrouw die alle grandslamtoernooien op een rij won

"Er was voor mij heel veel geluk en succes, met een zilveren medaille. Maar tegelijkertijd was het voor mij ook een heel groot leermoment: ik ben er nog niet en ik moet nog steeds heel veel verbeteren. Dat gevoel is heel belangrijk, om het vuur in iemand aan te wakkeren."

Dat vuur ontbrandde bij De Groot in alle hevigheid. Een klein jaar na de Spelen van Rio won ze haar eerste grandslamtoernooi, op Wimbledon was ze de beste in het enkelspel.

In zowel 2018 als 2019 won ze drie van de vier Grand Slams, met dus die unieke reeks van vier eindzeges op rij. En in het dubbelspel was ze zo mogelijk nog ongenaakbaarder, met zeven achtereenvolgende grandslamzeges.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl