Studio Sport Docu
NOS Wielrennen

Bekijk drie 'nieuwe' documentaires: Blankers-Koen, Boogerd en Kalusha

Honderden zijn er in de lange geschiedenis van Studio Sport gemaakt: documentaires, uitgebreide portretten of lange reportages. De ene keer omdat het een journalistiek zeer interessant onderwerp was, de andere keer omdat een grote Nederlandse sporter afscheid nam van zijn of haar sport. Maar vaak ook omdat het gewoon een mooi verhaal betrof dat het waard was om - in een documentaire - verteld te worden.

We ontsluiten dat archief en publiceren elke maandag op NOS.nl en in de app drie 'nieuwe' documentaires.

Fanny Blankers-Koen, de Betekenis voor de Vrouwensport (1975)

Op de Olympische Spelen van 1948 wint Fanny Blankers-Koen vier gouden medailles. Op dat moment is ze dertig jaar en moeder van twee kinderen. Ze krijgt direct de bijnaam 'de vliegende huisvrouw'.

In 1975 wordt een documentaire over Blankers-Koen gemaakt, waarin ze ingaat op wat haar prestaties hebben betekend voor de ontwikkeling van de vrouwensport. De video begint met de dan bijna zestigjarige Blankers-Koen die zich, terwijl ze op haar hoofd staat, voorstelt aan de kijker.

Fanny Blankers-Koen, de Betekenis voor Vrouwensport (1975)

Michael Boogerd, een Loopbaan met een Lach (2007)

In 1994 wordt Michael Boogerd professioneel wielrenner, twee jaar later wint hij in de stromende regen zijn eerste Touretappe. Zes jaar later is hij weer een keer de beste in de Ronde van Frankrijk; op La Plagne wint hij de koninginnenrit.

Mart Smeets blikt in 2007 samen met 'Boogie' terug op diens carrière waarin hij in totaal meer dan twintig overwinningen behaalt. Het is dan nog niet bekend dat Boogerd - zoals veel andere renners van zijn generatie - tijdens zijn loopbaan doping heeft gebruikt.

Michael Boogerd, een Loopbaan met een Lach (2007)

Kalusha, de Droom van Zambia (2005)

Zambia staat in 2005 op het punt om zich voor het eerst te plaatsen voor het WK voetbal. Het Afrikaanse land was in 1993 al een keer eerder dicht bij WK-deelname, maar tijdens de kwalificatiereeks kwam bijna het gehele elftal om het leven bij een vliegtuigongeluk.

De Zambiaanse voetballer Kalusha, die op dat moment voor PSV speelt, was op dat moment nog in Eindhoven. Hij zou zich later bij zijn ploeggenoten voegen.

In 2005 is Kalusha de bondscoach van Zambia en verslaggever Kees Jongkind volgt hem op weg naar de kwalificatie voor het WK. Kalusha lijkt de wens van zijn overleden teamgenoten in gaan te lossen.

Kalusha, de Droom van Zambia (2005)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl