ANP
NOS Voetbal

Oud-international Flinkevleugel, die met DWS historie schreef, overleden

Oud-international Frits Flinkevleugel is overleden. De Amsterdammer maakte deel uit van het kampioensteam van DWS in 1964 en schopte het tot elf optredens voor het Nederlands elftal. Hij werd 80 jaar.

Flinkevleugel toonde als rechtsback ontzag voor niemand. De sterren van toen als Coen Moulijn (Feyenoord) en Piet Keizer (Ajax) hadden het zwaar te verduren als ze bewaakt werden door de kleine verdediger.

In Oranje verloor hij zijn plek aan Wim Suurbier, tevens de onomstreden rechtsachter van het gouden Ajax begin jaren 70. De iets jongere Suurbier speelde twee WK-finales, behoorde tot de generatie die het veelgeprezen totaalvoetbal uitvond.

Pech voor Flinkevleugel. "Maar dan had ik maar beter voor mezelf moeten zorgen", zei hij daar zelf over.

Frits Flinkevleugel

Flinkevleugel, tevens eigenaar van een sigarenzaak in de Amsterdamse Kinkerstraat, stond er niet om bekend voor zijn sport te leven. Al stond hij op zondagmiddag altijd zijn mannetje en kan hij worden herinnerd aan enkele heroïsche optredens.

Tot op de dag van vandaag is het geen ploeg in Nederland meer gelukt om een jaar na promotie meteen kampioen te worden in de eredivisie. En daar speelde de onverzettelijkheid van Flinkevleugel bij DWS een grote rol in.

Toen de club opging in FC Amsterdam, sloot hij daar in 1977 zijn lange carrière uiteindelijk af.

Op deze archiefbeelden blikt Frits Flinkevleugel terug op de successen met DWS:

Flinkevleugel over successen DWS: 'Hadden gewoon vriendenploeg'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl