Studio Sport Docu
NOS Wielrennen

Studio Sport opent zijn archief: bekijk elke week bijzondere documentaires

Honderden zijn er in de lange geschiedenis van Studio Sport gemaakt: documentaires, uitgebreide portretten of lange reportages. De ene keer omdat het een journalistiek zeer interessant onderwerp was, de andere keer omdat een grote Nederlandse sporter afscheid nam van zijn of haar sport. Maar vaak ook omdat het gewoon een mooi verhaal betrof dat het waard was om - in een documentaire - verteld te worden.

Vanaf vandaag gaan we die diverse video's online zetten, op NOS.nl en in de app. Elke maandag om 12.00 uur drie nieuwe, lange documentaires uit het archief van NOS Sport. Zoals ze destijds zijn uitgezonden om het tijdsbeeld van toen zo goed mogelijk over te brengen en weer te geven.

Theo Bos in Japan (2008)

In 2006 ontmoeten baanwielrenner Theo Bos en verslaggever Jeroen Stekelenburg elkaar in de Tour de France. Bos is te gast in de Avondetappe en vertelt Stekelenburg bij een lunch over de keirin-wereld in Japan, een wereld vol tradities en verhalen die in de westerse wielerwereld nog niet bekend zijn.

Stekelenburg is onder de indruk van de verhalen en dat leidt ertoe dat hij in 2007 twee keer tien dagen naar Japan afreist om Bos te volgen.

Theo Bos in Japan (2008)

The Green Machine (2004)

Eind 2003 wordt Roelant Oltmans de hockeycoach van het nationale elftal van Pakistan. NOS-verslaggever Michel Anthoniesse krijgt de kans om Oltmans in Pakistan te volgen, in een deel van de wereld waar destijds, vlak na 11 september, veel aan de hand is.

Oltmans en de Pakistaanse selectie moeten in aanloop naar de Spelen van 2004 erg aan elkaar wennen. "Het was voor iedereen een cultuurshock", zegt Anthoniesse.

"Achteraf heb ik weleens gedacht: wat was het gevaarlijk wat wij daar hebben gedaan. We liepen door de kleinste straatjes van een gevaarlijke stad als Karachi. Ik zei tegen mijn cameraman: of we worden onthoofd, of we maken het mooiste shot ooit." Het werd het laatste.

The Green Machine (2004)

Rood of Blauw (2005)

Het is misschien wel de meest beladen derby van Nederland: Spakenburg-IJsselmeervogels, de 'blauwen' tegen de 'rooien'. In het kleine dorp Bunschoten-Spakenburg lopen de emoties hoog op als de twee clubs tegen elkaar spelen.

Verslaggever Kees Jongkind dompelt zich in aanloop naar een nieuwe ontmoeting tussen de twee clubs een week onder in het dorp. Hij volgt een aantal inwoners, ziet de beleving ervanaf spatten en observeert hoe 'rooien en blauwen' elkaar voor de wedstrijd dagenlang negeren en elkaar na de wedstrijd het leven zuur maken.

Rood of Blauw (2005)

Advertentie via Ster.nl