De huur betalen als je omzet weg is: 'Betalen of je riskeert ontruiming'
Lisa Schallenberg
redacteur Economie
Lisa Schallenberg
redacteur Economie
De enorme omzetdaling van winkeliers leidt tot grote zorgen over het betalen van huren van hun panden de komende maanden. Ondanks een oproep van de brancheverenigingen van winkeliers en vastgoedinvesteerders om de betaling van de huur uit te stellen, lijkt een structurele oplossing ver weg. Niet alle verhuurders geven gehoor aan die oproep en veel huurders zeggen helemaal niet te kunnen betalen.
In de horeca speelt hetzelfde probleem. "Ik heb zaken gezien waar een brief lag van de advocaat waarin stond: je moet binnen acht dagen betalen of je riskeert ontruiming", zegt Dirk Beljaarts, directeur van Koninklijke Horeca Nederland. "Dat mag niet eens, maar sommige verhuurders trekken zich daar niks van aan."
Er zijn zo'n 40.000 horecaondernemers in Nederland. Bij het overgrote deel van de ondernemers die een pand huren, is volgens Beljaarts nog geen afspraak over de huur van de komende maanden.
Verhuurders wijzen erop dat hun kosten ook doorlopen. "Waarom moeten we verwachten dat de verhuurbranche de klappen van de coronacrisis gaat opvangen?", zegt Jos van de Mortel van vastgoedbedrijf Metropop, dat horeca- en winkelpanden verhuurt.
Schuldenberg
De brancheverenigingen van winkeliers en vastgoedinvesteerders deden afgelopen week de gezamenlijke oproep aan verhuurders om de betaling van de huur uit te stellen tot 20 april. Die oproep is niet bindend. "Wij geven een richting aan", zegt Laurens van de Noort van Vastgoed Belang, die de oproep mede ondertekende.
Maar opschorten lost het probleem niet op, zegt Menno Postma van adviesbureau Vastgoed Intervisie. Hij bemiddelt over de huur van zo'n 1200 locaties namens de huurders. "Bij opschorten blijven alle kosten voor rekening van de huurder", zegt hij. "Die heeft aan het eind dan zo'n schuld staan, ook bij de belastingdienst en leveranciers, dat hij het niet meer overleeft."
"Ondernemers zien in twee weken tijd hun levenswerk in rook opgaan. Bij ketens, maar ook bij ondernemers die alles zelf hebben opgebouwd en nog aan het roer staan", zegt Postma. "Maar er is nog geen enkele verhuurder die heeft gezegd, vergeet de huur maar even."
Hele portefeuille in de problemen
Volgens Wendela Raas, van advocatenkantoor Dentons, is er geen makkelijke oplossing. Zij is advocaat voor zowel vastgoedverhuurders als winkeliers.
"De meeste verhuurders hebben ook een bedrijf waar de kosten doorlopen. Die zijn afhankelijk van de maandelijkse huurstroom", zegt Raas. "Als één huurder niet kan betalen, kan een verhuurder dat nog wel opvangen. Maar nu de hele portefeuille in de problemen zit, vallen er klappen waar de verhuurder ook niet altijd op berekend is."
Als huurders en verhuurders het samen moeten uitvechten, dan lossen we niks op.
Jos van de Mortel, directeur van vastgoedbedrijf Metropop, heeft van veel huurders het verzoek gekregen om kwijtschelding of opschorting van de huur. "Als we dat doen komen we in de problemen", zegt hij. "Nederlandse banken hebben uitstel van aflossing gegeven aan bedrijven, maar wij zitten bij buitenlandse banken en die doen dat niet", zegt hij.
Sympathieke signalen
Huib van Mierlo, die enkele panden verhuurt aan horeca-ondernemers in de regio Den Haag, heeft wel afspraken gemaakt. Vorige week heeft hij de huur voor 75 procent kwijtgescholden, zolang de horeca dicht moet blijven. Hij hoopt dat anderen dat ook doen.
"Als een pand verplicht moet sluiten, kan je niet met droge ogen zeggen dat je toch de huur moet betalen", zegt hij. De kosten vangt hij op met zijn eigen reserves.
Ook Heineken, dat 130 panden in zijn bezit heeft, heeft de helft van de huur voor april kwijtgescholden, en de betaling opgeschort tot mei. "Die signalen zijn sympathiek", zegt Beljaarts van Koninklijke Horeca Nederland. "Maar pandeigenaren van wie het bedrijf in gevaar komt, kunnen dat niet doen, dat begrijp ik. Het is niet onze bedoeling om het probleem door te schuiven naar een andere sector."
Gesprek met kabinet
Volgens advocaat Wendela Raas moet de overheid een oplossing bieden. "Als huurders en verhuurders het samen moeten uitvechten, dan lossen we niks op. Dan gaan huurders omvallen, en worden ook verhuurders zwaar getroffen." Raas hoopt op specifieke steunmaatregelen voor deze groep.
Koninklijke Horeca Nederland zegt daarover in gesprek te zijn met het kabinet. "Als de vastgoedpartner niet draagkrachtig genoeg is voor een tegemoetkoming zou het goed zijn als de overheid dat doet", zegt Beljaarts.