AFP
NOS NieuwsAangepast

Vrees voor coronauitbraak India door massale volksverhuizing

  • Aletta André

    Correspondent India

  • Aletta André

    Correspondent India

Heel India is sinds deze week in lockdown. Hoewel premier Modi alle 1,3 miljard Indiërs heeft opgeroepen te blijven waar ze zijn, heeft het besluit juist een volksverhuizing in gang gezet.

Naar schatting 120 miljoen arbeidsmigranten willen terug naar hun dorp, nu ze geen werk meer hebben bij fabrieken, bouwplaatsen en huishoudens in de grote steden. En omdat er geen bussen en treinen meer rijden, lopen ze, soms wel honderden kilometers.

"Wat moeten we dan doen, wat moeten we eten?" vraagt Sunita, die met haar zoontje van twee in de armen net begonnen is met lopen. Haar man draagt een kleine rugtas. Het gezin is vlak bij de gemeentegrens van Delhi en heeft nog ruim 600 kilometer te gaan naar hun dorp in de deelstaat Madya Pradesh. "Ik werkte op een bouwplaats, maar die ligt al de hele week stil. We krijgen sinds vijf dagen niets uitbetaald. In het dorp hebben we een huis, en eten."

Ik heb geen geld, geen onderdak. Terug naar huis lopen is de enige optie.

Shiv Singh, fabrieksarbeider

Ook fabrieksarbeider Shiv Singh is onderweg. Hij 'logeerde' net als veel collega's in de fabriek, en werd met het sluiten van het bedrijf vorige week op straat gezet. Het kostte hem zes uur om de grens tussen Delhi en de deelstaat Uttar Pradesh, waar hij woont, te bereiken. Zijn dorp is nog 200 kilometer verder naar het oosten. "Ik heb geen geld, geen onderdak. Terug naar huis lopen is de enige optie."

Het zijn vooral mannen die onderweg zijn. Vaak zijn zij het die in de steden geld verdienen om naar hun gezin in de dorpen te sturen. Om zoveel mogelijk te sparen van hun dagloon, van 3 tot 7 euro, wonen ze vaak in kleine gedeelde kamers, of zelfs op straat. Nu dragen ze nauwelijks bagage, alleen lichte rugzakjes met een extra set kleding of een enkele maaltijd.

Of ze het gaan redden is de vraag. De deelstaten Utter Pradesh en Rajasthan hebben inmiddels bussen ingezet voor inwoners als Singh. Dat leidde in het weekend tot chaos bij de oostgrens van Delhi. Zaterdagavond stonden 15.000 mensen zich te verdringen voor zo'n 70 bussen.

De regering roept de deelstaten op om iedereen die tijdens lockdown terugkeert, twee weken in quarantaine te houden. Ook komen uit heel India berichten dat terugkeerders uit steden niet meer welkom zijn in dorpen, uit angst voor corona.

Ondanks de lockdown is er in India een volksverhuizing aan de gang:

Lockdown leidt tot massale volksverhuizing in India

Ondertussen proberen de autoriteiten te voorkomen dat de arbeiders de grens oversteken. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft alle deelstaten opgeroepen hen voedsel en onderdak te bieden, zodat ze niet weg hoeven. "Het laatste dat de overheid wil is dat het virus zich over het platteland verspreidt", zegt een woordvoerder van het ministerie tegen de krant Indian Express.

De overheid van Delhi opent verspreid door de stad ruim 500 voedseldistributiecentra, waar daklozen en gestrande arbeiders drie keer per dag kunnen eten. Ook worden er extra opvangplekken voor de nacht geopend. Maar tot nu toe kan drukte bij opvang en voedseldistributie niet worden voorkomen, waardoor voldoende afstand houden onmogelijk is.

Negentig mensen in twintig stapelbedden

In een zaaltje boven een school staan zo'n twintig stapelbedden. "Hier slapen negentig vrouwen en kinderen", zegt de toezichthouder van de lokale overheid, Rajesh Gautam. "Plek voor een meter afstand tussen de bedden en matrassen hebben we niet. Maar we kunnen deze arme mensen ook niet naar buiten sturen. Dan krijgen ze de politie op hun dak, want buiten mogen ze ook niet zijn."

Rajkumari zit boven op een van de stapelbedden. Haar man slaapt buiten, in een tent met vijftig andere mannen. Het stel arriveerde vorige week in Delhi op zoek naar werk. Maar op de dag dat ze aankwamen stopten de treinen met rijden, en twee dagen later werd de landelijke lockdown afgekondigd.

"We konden niet werken, en wisten ook niet waar we heen moesten. We hebben vier dagen op straat rondgezworven, voordat we deze opvangplek vonden. Hier krijgen we drie maaltijden per dag. Maar de onzekerheid maakt me gek. Hoe lang gaat dit nog duren?"

NOS/Aletta André
Rajkumari in een opvangzaal

Niet-traceerbare besmettingen

Premier Modi vroeg de arme mensen zondagavond in een radiotoespraak om vergeving, maar benadrukte dat er geen andere mogelijkheid was. "De stappen die we tot nu toe hebben gezet, zal India corona helpen overwinnen."

In India zijn tot nu toe 1024 mensen positief getest op het coronavirus. Er zijn 27 mensen overleden. Volgens de regering zijn nog steeds alle gevallen traceerbaar. Mensen die het virus hebben opgelopen zijn volgens de regering in gebieden geweest met veel besmettingen of hebben contact gehad met een andere patiënt.

De lockdown moet voorkomen dat India een volgende fase ingaat, van exponentiële groei van niet-traceerbare besmettingen. Dat zou het zorgsysteem niet aankunnen. Maar veel experts twijfelen aan de officiële cijfers, omdat er maar zeer beperkt wordt getest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl