EPA
NOS Nieuws

Amerikanen nemen 'zekere voor onzekere' en hamsteren wapens

  • Arjen van der Horst

    Correspondent in de Verenigde Staten, vanuit Latrobe, Pennsylvania

  • Arjen van der Horst

    Correspondent in de Verenigde Staten, vanuit Latrobe, Pennsylvania

Met een mobieltje tegen zijn oor gedrukt, loopt Mark Boerio naar een van de wapenrekken in zijn winkel. De telefoon rinkelt voortdurend. Klanten vragen hem of hij nog genoeg op voorraad heeft. Pistolen, geweren en kogels; ze zijn niet aan te slepen.

De afgelopen weken zagen we over de hele wereld bezorgde burgers supermarkten en winkels bestormen om wc-papier of blikvoedsel te kopen. In Italië sloegen ze massaal pasta in. In Indonesië hamsterden ze noedels en rijst en in Nederland stonden ze in de rij voor de coffeeshop.

Maar in Amerika hamsteren ze vuurwapens. Door de coronacrisis is de verkoop van wapens en munitie omhoog geschoten.

In veel staten stonden lange rijen voor de wapenwinkels:

Amerikanen hamsteren wapens in plaats van wc-papier

Ook bij de winkel van Boerio in Latrobe, Pennsylvania. Hij heeft een brede selectie aan geweren, pistolen, messen en munitie. Daarnaast verkoopt hij camouflagekleding en overlevingspakketten.

Hij runt het familiebedrijf sinds 1989 en zelden deed hij zulke goede zaken als de afgelopen weken. "Veel geweren en wapens zijn uitverkocht. We zijn begonnen met de rantsoenering van kogels, zodat we het wat langer vol kunnen houden. Klanten mogen nu nog maar maximaal een paar dozen munitie per persoon kopen."

Veruit het populairste wapen is het semi-automatische AR15-aanvalsgeweer. De AR15 is een controversieel wapen, omdat het vaak gebruikt is bij bloedige schietpartijen in de Verenigde Staten.

'Vanmiddag al weer weg'

Juist omdat het wapen zo'n beruchte reputatie heeft, vliegen ze over de toonbank. "Iedereen kent de AR15, omdat die steeds in het nieuws is. Klanten kopen het vaak tijdens een crisis, omdat ze bang zijn dat de regering dit wapen gaat verbieden." Boerio heeft net een nieuwe lading AR15's binnengekregen, maar hij weet dat ook die snel uitverkocht zullen zijn. "Vanmiddag zijn ze alweer weg."

Onder zijn wapenwinkel runt Boerio een ondergrondse schietbaan waar hij trainingen geeft. Ook de vraag naar wapentrainingen is deze maand toegenomen, al heeft hij de schietbaan de afgelopen week een paar keer moeten stilleggen. "Het is zo ontzettend druk in de winkel dat ik niet genoeg personeel heb om de schietbaan te bemannen."

De staat Pennsylvania heeft alle bedrijven en winkels opgedragen te sluiten om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Alleen de zogeheten essential businesses mogen openblijven, zoals supermarkten en apotheken. Ook de wapenwinkel van Boerio valt onder die categorie. "Wij verkopen onder meer overlevingspakketten, vandaar. Je kunt ook gerust zeggen dat munitie essentieel is voor veel burgers."

Je kunt maar beter het zekere voor het onzekere nemen.

Klant in wapenwinkel

Met kogels kun je natuurlijk geen coronavirus doden, maar de klanten in Boerio's winkel maken zich ook niet druk over de epidemie. "Ik maak me niet echt zorgen over het coronavirus zoals de meeste mensen", zegt een jonge accountant die net een pistool heeft gekocht.

Maar de klanten maken zich wel zorgen over de sociale onrust die de pandemie kan veroorzaken. "Je weet niet hoe mensen gaan reageren. Je kunt wel zeggen dat de spanning een beetje is toegenomen. Ik wilde altijd al een pistool kopen, maar mijn vrouw was tegen. Door de coronacrisis is ze van gedachten veranderd. Je kunt maar beter het zekere voor het onzekere nemen."

Plattelandscultuur

In het bergachtige westen van Pennsylvania zijn vuurwapens onderdeel van de plattelandscultuur. Er wordt veel gejaagd in de bossen en veel burgers vinden dat ze vooral zichzelf moeten kunnen redden zonder hulp van de overheid.

"Ik wil altijd mijn familie kunnen beschermen", zegt een klant die een pistool achter zijn broekriem heeft gestoken en een AR15-geweer inpakt in een langwerpige koffer. "Ik heb het recht om wapens te dragen om mijn gezin te beschermen, dus dat zal ik ook doen."

Het zijn gouden tijden voor de winkel van Mark Boerio, maar hij heeft er wel een dubbel gevoel bij. "De zaken gaan goed", beaamt hij. "Maar ik heb liever dat de corona-epidemie voorbij is. Je wil een echte reden hebben om wapens te verkopen. Je wil dat niemand gewond raakt. Je wil dat niemand doodgaat. Maar wat nu gebeurt, is gewoon onwerkelijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl