Een waarschuwing op een deur bij de spoedeisende hulp in het Amsterdam UMC, locatie AMC.
NOS NieuwsAangepast

Zorgen op spoedeisende hulp om wegblijvende patiënten: 'Kom vooral wel'

Artsen op de spoedeisende hulp roepen mensen met klem op bij het vermoeden van ernstige klachten zich te melden bij het ziekenhuis, ook al is de de druk op de zorg nu hoog door de coronacrisis.

De Nederlandse Vereniging van Spoedeisendehulp Artsen ziet dat het de afgelopen weken veel minder druk is op eerste hulpafdelingen van ziekenhuizen. In het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht is het aantal patiënten er bijvoorbeeld met 50 procent afgenomen.

"Daarvan is de helft ook nog eens coronapatiënt, dus het is echt fors minder", zegt spoedeisendehulparts Annemarie van der Velden, die werkzaam is in het Albert Schweitzer en tevens voorzitter is van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisendehulp Artsen.

Volgens Annemarie van der Velde kan het grote gevolgen hebben als mensen met een ernstige aandoening zich te laat melden:

SEH-artsen roepen op: kom gewoon als je klachten hebt

De afname is deels logisch te verklaren, legt Van der Velden uit, omdat er bijvoorbeeld minder wordt gesport en minder verkeer is. Daardoor zijn er minder blessures en ongelukken.

Maar Van der Velden vreest met haar vakgenoten dat mensen zich ook minder snel melden uit angst besmet te raken met het coronavirus of artsen extra werk te bezorgen. Zo behandelt ze in haar ziekenhuis aanzienlijk minder patiënten die binnenkomen met klachten als pijn op de borst, signalen van een beroerte of buikklachten die duiden op een blindedarmontsteking.

"Terwijl je die mensen in deze tijd niet verwacht minder te zien, want die aandoeningen hangen niet samen met corona. Dergelijke klachten kunnen alleen wel ernstig zijn en hoe later je komt, hoe minder effect de behandeling heeft."

Het ziekenhuis is in andere tijden een veilige haven voor mij. Nu niet.

Hartpatiënt Helmi Duijvestein

Van der Velden weet dat in ieder geval één persoon mede daardoor waarschijnlijk is overleden; een man meldde zich pas na twee dagen op de spoedeisende hulp met acute pijn op de borst. Hij wilde de drukte van het ziekenhuis niet opzoeken in de coronacrisis. Vervolgens kwam hulp voor hem te laat.

Hartpatiënt Helmi Duijvestein viel vorige week flauw tijdens het fietsen. Normaliter zou ze meteen naar het ziekenhuis zijn gegaan. Maar toen ze weer bijkwam, was ze vooral bezig met hoe ze een trip naar het ziekenhuis kon voorkomen.

"Ik dacht gelijk: ik moet nu niet in een ambulance terechtkomen", zegt Duijvestein. "Het ziekenhuis is in andere tijden een veilige haven voor mij. Nu niet, vanwege de angst voor corona."

Ook Harteraad, expertisecentrum voor leven met hart- en vaataandoeningen, krijgt vanuit de achterban veel signalen dat hart- en vaatpatiënten wegblijven van de spoedeisende hulp.

'Als het nodig is, moet je hier zijn'

Spoedeisendehulparts Annemarie van der Velden wil dat gevoel graag wegnemen. Volgens haar is er bijvoorbeeld geen extra risico om in het ziekenhuis besmet te raken met het virus. Van der Velden: "In alle ziekenhuizen werken we met gescheiden stromen, om te zorgen dat mensen niet met elkaar in contact komen."

Ook hoeven mensen niet bang te zijn dat ze de zorg overbelasten. "Natuurlijk zijn er veel artsen druk met coronapatiënten", zegt Van der Velden. "Maar het is niet de enige zorg die we leveren. De gewone spoedzorg gaat gewoon door, en die leveren we ook. Dat is dus ook de reden waarom we zeggen: stel het niet uit, bel een dokter of 112, en kom vooral wel. Want als het nodig is, moet je gewoon echt hier zijn".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl