Klaas Knot

Nederlandsche Bank tegen het loslaten van grenzen bij opkopen schulden

President Knot van De Nederlandsche Bank is tegen het loslaten van de limieten in het omvangrijke opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank. Dat opkopen van staatsobligaties doet de ECB al jaren om de Europese economie te stimuleren. Een bij-effect is dat de rente lager wordt, en landen dus goedkoper geld kunnen lenen.

Tot voor kort kocht de ECB tot maximaal een derde van de staatsschuld van een land. Maar gisteren werd bekend dat die grens vanwege de coronacrisis wordt losgelaten. Zo kan de centrale bank meer schuld van landen opkopen als dat nodig is, bijvoorbeeld omdat de rente alsnog te hard stijgt. Vooral Zuid-Europese landen met hoge staatsschulden kunnen zo worden geholpen.

Zolang ik niet weet hoelang het virus nog zal rondwaren, kan ik geen inschatting geven van de economische schade die dat zal brengen.

Klaas Knot, president De Nederlandsche Bank

Maar geld bijdrukken, ofwel monetair financieren, om zo overheidsuitgaven te betalen, is verboden voor de ECB. Knot vindt dat dat grenzen stelt aan wat de ECB kan doen om in te grijpen.

"Ik ben geen voorstander van dit signaal, we moeten binnen ons mandaat blijven opereren", zegt Knot. De president van DNB wil niks zeggen over individuele landen, "maar in het algemeen geldt dat het geen gezonde situatie zou zijn als overheden zich permanent laten financieren via de centralebankbalans".

Knot denkt ook niet dat het loslaten van de grenzen nodig is. "Er komt een forse golf aan nieuwe staatsschuld aan, daar kunnen we weer een derde van opkopen. Dat zal ons sowieso in staat stellen om weer voor honderden miljarden aan obligatie-aankopen te doen."

Omvang Nederlandse schade ongewis

De schade die de Nederlandse economie oploopt is nog niet in te schatten, zegt Knot. "Zolang ik niet weet hoelang het virus nog zal rondwaren, kan ik geen inschatting geven van de economische schade die dat zal brengen."

Het Centraal Planbureau presenteerde gisteren verschillende scenario's. Hoe heftig de economische neergang wordt, is afhankelijk van hoelang de coronabeperkingen duren. In het gunstigste scenario krimpt de economie dit jaar met 1,2 procent, in het slechtste geval is de krimp ongeveer 10 procent over dit en volgend jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl