Liesbeth List in 2017 bij de première van een musical over haar leven
NOS NieuwsAangepast

Zangeres Liesbeth List (78) overleden

In haar woonplaats Soest is op 78-jarige leeftijd zangeres en actrice Liesbeth List overleden. Dat heeft haar familie gemeld aan de NOS.

List stond bekend als de Grande Dame van het Nederlandse chanson, dankzij nummers als Pastorale, Aan de andere kant van de heuvels, Kinderen een kwartje en Heb het leven lief. Ze zong veel vertaalde nummers van de Belgische chansonnier Jacques Brel.

List werd in haar carrière vele malen bekroond, onder meer met Edisons (in 1971 en 1995) en in 1998 met een Gouden Harp. Ze werkte graag samen met andere artiesten. In de eerste plaats was dat Ramses Shaffy, met wie ze vele successen boekte zoals Pastorale, maar ook bijvoorbeeld met Frank Boeijen.

Daarnaast speelde List in diverse films, zoals To grab the ring in 1967, Mysteries in 1977 en in datzelfde jaar ook in de tv-film Een heel dun laagje goud met Robert Long.

Bekijk hier een overzicht van de carrière van Liesbeth List:

Zangeres Liesbeth List (78) overleden

Ook was Liesbeth List te zien in musicals, zoals Eindeloos in 1997 en Piaf in 1999. In die laatste productie speelde ze de titelrol van de legendarische Franse zangeres Edith Piaf. Tien jaar later speelde ze opnieuw Piaf, maar dan op latere leeftijd. Voor beide vertolkingen werd ze bekroond met een Johnny Kraaijkamp Musical Award.

In 2017 kwam er een musical over Liesbeth List zelf, Liesbeth de Musical. De hoofdrol werd gespeeld door Renée van Wegberg. In datzelfde jaar maakte List bekend dat ze stopte met optreden, mede omdat ze leed aan een vorm van dementie. Afgelopen woensdag overleed ze in haar slaap. Vanwege de coronacrisis zal ze in kleine kring worden gecremeerd.

Bijzondere en lieve moeder

"Veel mensen kennen mijn moeder als de enigszins mysterieuze dochter van een vuurtorenwachter op Vlieland, de chansonnière die zong met Brel, Aznavour en Shaffy", zegt haar dochter Elisah in reactie op het overlijden.

"Voor ons was ze in de eerste plaats een bijzondere en lieve moeder, grootmoeder en schoonmoeder. We hebben mijn moeder een afscheid kunnen geven omringd door haar dierbaren."

Bijna Franse allure

Het overlijden van Liesbeth List maakt bedroefde reacties los. "Ik ben er heel verdrietig van", zei radiopresentator Frits Spits op NPO Radio 1. Hij heeft haar vaak geïnterviewd en omschrijft haar als een buitengewoon aardige, belangstellende en hartelijke vrouw. Op het podium was ze "een karaktervolle zangeres met bijna Franse allure", zei Spits.

"Het was ongelooflijk als zij in haar eentje op het toneel stond. Dan móest je naar haar kijken, ze had een enorme uitstraling. En een mooie lage stem, een beetje gevoileerd. En ze begreep ieder woord dat ze zong, dat is heel belangrijk bij Nederlandstalige muziek."

Op Twitter schrijven veel mensen, zoals muziekkenner Leo Blokhuis, dat List nu weer samen is met haar muzikale wederhelft Ramses Shaffy, die in 2009 overleed.

Ook collega-artiesten laten op Twitter van zich horen. "Wat een verdrietig nieuws dat zo'n legende uit de Nederlandse muziekindustrie niet meer onder ons is", schrijft Edsilia Rombley. Danny de Munk zegt: "Lieve Liesbeth, blij je gekend te hebben en de eer te hebben gehad om met jou samen te mogen werken."

Presentator Lammert de Bruin plaatste op Twitter een zelfgemaakt filmpje van het optreden van Liesbeth List tijdens de boekenweek van 2017, dat volgens De Bruin haar allerlaatste optreden bleek te zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl