NOS Voetbal

Nouri 'zei' vorig jaar tegen Frenkie de Jong: ga voor Barcelona

Abderrahim Nouri: 'Appie kijkt voetbal mee, dat betekent veel voor ons'

Abdelhak 'Appie' Nouri wordt sinds kort in eigen omgeving verzorgd door zijn familie. De oud-speler van Ajax, die in juli 2017 tijdens een oefenwedstrijd door hartfalen het bewustzijn verloor en daar blijvende hersenschade aan overhield, kan op geringe wijze met zijn omgeving communiceren.

Dat vertelde de familie van Nouri tijdens een speciale televisie-uitzending van De Wereld Draait Door. "Hij kijkt voetbal mee en geeft soms een glimlach. Dat betekent veel voor ons", zei zijn oudste broer Abderrahim Nouri.

De communicatie met Abdelhak is volgens Abderrahim zeer beperkt. "Op een goede dag is er een vorm van communicatie mogelijk door middel van het optrekken van zijn wenkbrauwen, maar dat is voor hem al topsport."

Ook Nouri's voetbalvrienden Frenkie de Jong, Steven Bergwijn en Donny van de Beek waren in de studio aanwezig.

Bergwijn haalde jeugdherinneringen op hoe Nouri al in de F-jes van Ajax de sterren van de hemel speelde en Van de Beek was kind aan huis bij de familie Nouri.

Zo vertelde Van de Beek dat hij na de gebeurtenis in juni 2017 enige tijd in het bed van zijn goede vriend sliep om de familie steun te geven.

'Appie, waar moet Frenkie naartoe? Naar Barcelona?' Zodra ze dat zei, ging zijn wenkbrauw omhoog.

Frenkie de Jong was bij Abdelhak Nouri voordat hij zijn keuze voor Barcelona maakte

De Jong vertelde hoe zijn goede vriend vorig jaar een rol heeft gespeeld in zijn transfer naar Barcelona toen hij op bezoek bij Nouri was.

"De moeder van Appie kwam binnen. Die vroeg toen aan Appie: 'Appie, waar moet Frenkie naartoe?' Toen noemde ze de clubs op. 'Of moet hij naar Barcelona?' Toen gaf Appie een signaal dat hij ermee instemde. Dat was voor mij en de familie een heel mooi moment."

Nouri heeft in een speciaal verbouwde woning, die van alle gemakken is voorzien, in Amsterdam de zorg van zijn familie. "Het is een zware beproeving", liet vader Mohamed Nouri weten. "Het is de bedoeling dat hij beter wordt. We moeten hem de beste zorg geven."

Frenkie de Jong: 'Appie liet merken dat ik voor Barcelona moest gaan'

De familie Nouri wacht na alle gebeurtenissen nog steeds op een vorm van compensatie van Ajax en benadrukt dat het niet om geld gaat.

"Ajax bood lang niet de schouder die men nodig had", zei advocaat Khalid Kasem, die ook als vertrouwenspersoon van de familie Nouri optreedt. "Ik voel het als een belangrijke taak om rechtvaardigheid te krijgen, voor Appie. En om deze hele lelijke periode af te sluiten."

Volgens Kasem is Ajax een club waar ook heel veel andere belangen spelen. "De voetbalmensen zullen zeggen: 'dit had allang moet worden opgelost'. Nu stevenen we af op een oordeel van derden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl