Eén van de gestolen schilderijen - De Kwakzalver van Jan Steen Rechtspraak.nl

Een man moet de Nederlandse staat 800.000 euro betalen vanwege heling van schilderijen die in 2002 uit het Frans Hals Museum werden gestolen. Hij was eerder in beeld als verdachte na de roof van vijf schilderijen uit het museum in Haarlem, maar werd door de strafrechter vrijgesproken. In een civiele procedure bij de rechtbank in Den Bosch is hij nu wel veroordeeld voor heling van de kostbare doeken.

Het OM kocht enkele jaren na de roof met een infiltrant vier van de gestolen schilderijen terug op de zwarte markt. Daar werd een miljoen euro voor betaald. Voordat de transactie van het vijfde schilderij kon doorgaan, werden drie verdachten opgepakt, onder wie deze man, die in België woont.

Zijn twee medeverdachten, een vader en zoon uit Den Bosch, werden in de strafzaak wel veroordeeld. Bijna twee ton van het bedrag dat de politie betaalde werd teruggevonden bij hen. Acht ton bleef zoek.

Vader en zoon hadden verklaard dat het verdwenen bedrag volledig terecht was gekomen in België. De rechtbank bepaalde daarom eerder al dat zij het bedrag niet hoefden terug te betalen. Ze gingen wel voor enkele jaren de cel in.

STER reclame