De affiche voor het balkonfeest, gisteravond op de studentenflat NOS

De politie heeft ten onrechte gesuggereerd dat bewoners van studentencampus Uilenstede gisteravond ondanks de coronamaatregelen met te veel mensen stonden te feesten. Dat zegt politiewoordvoerder Ruben Sprong.

Op de flats van Uilenstede in Amstelveen wonen 3400 studenten, vaak in eenheden van veertien mensen. Eén van die eenheden organiseerde gisteravond een Techno Tuesday balkonfeest. Op een aantal balkons werd gedanst.

Meer dan dertig mensen

Na twintig minuten legde de politie het feest stil, omdat een aantal studenten klaagde over geluidsoverlast. Ze deden online-tentamen.

In de loop van vandaag verspreidde de politie een andere lezing. Er zou sprake zijn geweest van een 'schijt-aan-coronafeestje' en er zouden zich meer dan dertig mensen in een ruimte hebben bevonden.

"Geen sprake van", zegt Raymond van Ierland van studentenvereniging Uilenkatten. Normaal is hij degene die feesten op de campus organiseert. Maar al die feesten zijn anderhalve week geleden al stilgelegd om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Balkons vol dansende mensen

"Gisteravond heeft één eenheid een speaker op een balkon gezet. Vervolgens zijn er hier en daar balkons volgelopen met dansende mensen. Meer dan tien mensen op één balkon, dat zie je! Maar er wonen hier nou eenmaal veertien mensen per eenheid. Ze hebben samen een keuken en woonkamer. Je moet het zien als een gezin."

Politiewoordvoerder Ruben Sprong zegt aanvankelijk niet op de hoogte te zijn geweest van het feit dat de studenten met z'n veertienen op een eenheid wonen. Desgevraagd erkent hij dat het verhaal van de studenten klopt.

"Wij constateerden gisteravond dat er meer dan tien mensen bij elkaar zaten, maar als ik u zo hoor dan is dat wel begrijpelijk", zegt hij. "Met balkonfeestjes is natuurlijk niets mis." Ook op Facebook heeft de poltie de berichtgeving aangepast. Wie het verhaal naar buiten heeft gebracht dat het om een "schijt-aan-corona feestje ging, kan Sprong niet achterhalen.

STER reclame