NOS Nieuws

Dolfijn gespot in de haven van Harlingen

In de haven van Harlingen is gisteren en vandaag een dolfijn gespot, meldt de Leeuwarder Courant. De dolfijn lijkt gezond, maar opvangcentrum SOS Dolfijn houdt de situatie in de gaten en staat als het nodig is klaar met de dolfijnambulance.

"We krijgen vaker meldingen van bruinvissen of grote walvissen. Toen een man belde dat hij een dolfijn zag vroegen we daarom eerst om een filmpje", zegt Annemarie van den Berg van SOS Dolfijn. "Het was inderdaad een dolfijn, die komen minder vaak voor in de haven."

De haven kan een plek zijn waar dieren in de problemen komen, bijvoorbeeld doordat ze er niet meer uit kunnen zwemmen. Toch is het niet nodig om in te grijpen. "De dolfijn zwemt actief en maakte sprongetjes. Zolang het dier actief zwemt, heeft hij alle kans om terug te zwemmen."

Noordzee te koud

Van den Berg denkt dat de dolfijn op zoek is naar voedsel. "Vissers zeggen dat de havens vol vis zitten op dit moment. Het kan best zo zijn dat het dier zich een tijdje ophoudt om te jagen en bijvoorbeeld na een week weer vertrekt."

Het lijkt om een gewone dolfijn te gaan, een van de meest voorkomende soorten die vooral leven in warmere zeeën. De Noordzee is te koud voor het dier, maar die wordt daar toch heel soms gespot.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl