Esther Vergeer, chef de mission van de Nederlandse ploeg op de Paralympische Spelen
NOS Sport

Paralympisch chef de mission: 'Niet vraag of Spelen doorgaan, maar wanneer?'

Esther Vergeer, chef de mission van de Nederlandse ploeg bij de Paralympische Spelen, acht het onmogelijk dat de Olympische Spelen op 24 juli van start gaan. Vergeer zei dat maandagavond in reactie op de uitspraak van het Canadese IOC-lid Dick Pound in de Amerikaanse krant USA Today dat de Olympische Spelen zullen worden uitgesteld.

Vergeer liet bij Langs de Lijn En Omstreken weten de uitspraken van Pound geloofwaardig te achten, maar benadrukte dat het Internationaal Olympisch Comité nog altijd geen officiële verklaring heeft uitgegeven. "Hij heeft het los van het IOC naar buiten gebracht, maar het komt wel overeen met wat sportkoepel NOC*NSF al eerder heeft gezegd. De Spelen kunnen niet doorgaan zolang er nog geen garantie is dat het virus wereldwijd onder controle is."

"Wij kunnen ook met zijn allen bedenken dat dat op heel korte termijn niet het geval gaat zijn", vervolgde Vergeer. "Dus één en één is twee. Het is volgens mij niet de vraag of de Spelen op de geplande datum doorgaan, maar de vraag is wanneer dan wel." Ze weet niet helemaal zeker of dat ook betekent dat de Paralympische Spelen (van 25 augustus tot 6 september) worden uitgesteld.

'Ongelooflijk complex probleem'

De 38-jarige Vergeer denkt te weten waarom het uitstellen van de Zomerspelen nog niet officieel naar buiten is gebracht. "Het IOC probeert nu tijd te winnen om een oplossing te bedenken. Het is zo'n ongelooflijk complex probleem om de Spelen te verplaatsen, daar hebben ze gewoon tijd voor nodig."

Ondertussen probeert Vergeer de rust te bewaren. "We vertellen aan onze sporters van TeamNL dat ze nog een beetje geduld moeten hebben. Zolang het IOC nog geen beslissing heeft genomen, houden wij ons bij het standpunt dat we de sporters niet laten gaan zolang het coronavirus nog niet onder controle is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl