NOS Nieuws

Ook het Suikerfeest kan dit jaar niet groots gevierd worden

Op sociale media laten moslims weten teleurgesteld te zijn dat bij de ramadan en het Suikerfeest dit jaar geen grote bijeenkomsten zijn toegestaan. Dit vanwege de aangescherpte maatregelen van het kabinet die tot 1 juni duren. Gebeden in de moskee kunnen daarom niet doorgaan, net als grote vieringen van het afsluitende Suikerfeest.

De ramadan begint dit jaar op 23 of 24 april, afhankelijk van de stand van de maan, en duurt een maand. In deze vastenmaand wordt tussen zonsopgang en zonsondergang niet gegeten, gedronken of gerookt. Ook andere vormen van genot zijn verboden. Deze maand staat onder andere in het teken van samenhorigheid.

Said Bouharrou, vicevoorzitter van Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland, snapt de teleurstelling. "We zijn in overleg met de moskeeën om te kijken hoe we hier nu mee moeten omgaan. We zijn bijvoorbeeld aan het kijken of we de gebeden tijdens de ramadan kunnen livestreamen, zodat mensen vanuit huis mee kunnen doen."

De vastenmaand wordt traditioneel afgesloten met het Suikerfeest. Veel moslims vieren ook dit feest normaal gesproken met familie en vrienden, maar kunnen dit nu alleen in gezinsverband doen.

In verschillende Facebook-groepen zeggen mensen verdrietig of teleurgesteld te zijn. "Geen taraweeh dit jaar, geen eid-gebed en zelfs geen eid vieren met de hele familie. Ik moet echt gewoon huilen", zegt een moslima in een besloten Facebook-groep.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl