Horecapersoneel VS massaal werkloos, bierhal wordt hulpcentrum
Alisja Winkel
redacteur Bureau Washington
Alisja Winkel
redacteur Bureau Washington
Nu het coronavirus in alle Amerikaanse staten is opgedoken, hangt de nationale economie aan een zijden draadje. Volgens cijfers van de investeringsbank Goldman Sachs hebben in een week tijd 2,25 miljoen Amerikanen hun baan verloren. Vooral de horeca is snel en snoeihard geraakt door de coronacrisis.
Horecavakbonden denken dat de economische gevolgen in de sector groter zullen zijn dan bij de financiële crisis van 2008.
In veel staten zijn namelijk alle restaurants, cafés en andere uitgaansgelegenheden gedwongen dicht om de verspreiding van het virus in te perken. Afgelopen week meldden zich 33 procent meer Amerikanen voor een werkeloosheidsuitkering dan de week ervoor. De meesten van hen werken in de horeca.
De sluiting van horecagelegenheden is voor het personeel een regelrechte ramp. Zij hebben vaak geen sociaal vangnet en om zonder werk rond te komen is bijna onmogelijk.
Horecahulpcentrum
Daarom heeft bar-eigenaar Anna Valero besloten haar bierhal Hook Hall in Washington DC om te toveren tot hulpcentrum voor horecapersoneel. De hal, van zo'n 1200 vierkante meter, staat normaal gesproken elk weekend ramvol met borrelend publiek.
Nu ze door de coronamaatregelen geen gasten kan verwelkomen, besloot ze de flinke ruimte op een andere manier te benutten. Daarom staat de zaak nu vol met bruine papieren zakken en een groep vrijwilligers die ze vult met basisvoorzieningen zoals toiletpapier en havermout. Valero wil zo horecapersoneel uit de hele omgeving een steuntje in de rug bieden in de financieel onzekere tijden.
Naast de 'goodie bags', kunnen hulpbehoevende horecamedewerkers er ook gratis warme maaltijden ophalen voor henzelf en hun families. "Omliggende restaurants doneren hun beperkt houdbare producten, zoals groente en fruit. Wij hebben hier een team chefs klaarstaan die daar vervolgens kant-en-klaar-maaltijden van maken", vertelt Valero.
"Horecamedewerkers bedienen altijd anderen, maar nu bedienen we elkaar."
Niet alleen horecapersoneel kan terecht in het provisorische hulpcentrum. Van de gedoneerde producten worden ook lunchpakketten gemaakt voor kinderen van de nabijgelegen school, die door de sluiting van het gebouw niet meer op gratis schoolmaaltijden kunnen rekenen. Wat er aan het eind van de avond nog over is, wordt uitgedeeld aan daklozen.
Rondkomen
Het initiatief van Valero is van groot belang voor mensen in de horeca die sinds het begin van de coronamaatregelen zonder werk thuiszitten. Zo ook voor een barvrouw van rond de dertig.
Zowel zij als haar vriend werken in de horeca en werden deze week allebei ontslagen: "Ik maak me enorm zorgen, want dit is voorlopig nog lang niet voorbij. We hebben nu geen inkomen meer, maar moeten wel de huur betalen. Plus andere rekeningen. Het is heel beangstigend."
Ook voor eigenaren van horecatenten komen de coronamaatregelen hard aan. Valero vreest dat haar bar dit niet zal overleven: "De meeste horecaondernemers hebben geen buffer om de komende maanden hun zaak draaiende te houden: "Een vriend van me belde me gisteren huilend op. Hij had net veertig ontslagbrieven opgesteld voor zijn personeel en heeft nu nog maar vier werknemers over".
Net als in andere landen is het in de VS nog onduidelijk hoelang horecazaken gesloten moeten blijven. Dit betekent dat er voorlopig nog geen licht aan het einde van de tunnel is voor Amerikanen die in de horecasector werken. "Het is ongelooflijk wat nu gebeurt. Zoiets hebben we nog nooit meegemaakt. Niemand kan voorspellen waartoe dit domino-effect gaat leiden."
Correspondent Arjen van der Horst bezocht Anna Valero in de bierhal: