ANP
NOS Nieuws

Politie klaar voor extra maatregelen, mogelijk meer agenten de straat op

De politie bereidt zich voor op extra inperkende maatregelen tegen het coronavirus. Agenten kunnen dan worden ingezet om te voorkomen dat mensen nog massaal naar bijvoorbeeld het strand gaan.

"Wij houden rekening met extra inperkingen, op lokaal of landelijk niveau", zegt een woordvoerder van de politie. "Dat heeft te maken met het straatbeeld vandaag en gisteren. Er zijn nog veel mensen die eropuit trekken."

Als het kabinet aanvullende maatregelen afkondigt, zal de politie mensen vooral blijven aanspreken op hun eigen verantwoordelijkheid. "Wellicht zullen we dan nadrukkelijker in het straatbeeld aanwezig zijn."

Verschillende burgemeesters hebben er de afgelopen dagen bij het kabinet op aangedrongen meer te doen tegen de verspreiding van het coronavirus. Zij willen dat stranden en parken gesloten worden, net als campings, vakantieparken, speeltuinen en bouwmarkten.

Een plan daarvoor ligt al klaar, zegt een van de burgemeesters tegen de NOS. De bezorgde bestuurders hopen dat ze met landelijke maatregelen beter kunnen optreden tegen excessen in hun gemeente.

Zo was het dit weekend erg druk op sommige stranden. Een aantal burgemeesters sloot daarop parkeerterreinen en toegangswegen, maar de burgemeesters konden mensen niet verbieden het strand op te gaan. De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb riep inwoners op om thuis te blijven.

Niet alle burgemeesters zijn voorstander van extra maatregelen. Zo was het volgens burgemeester Depla van Breda vandaag rustig in de parken in zijn stad. Hij zegt dat de meeste mensen zich goed aan de voorschriften van het RIVM houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl