NOS NieuwsAangepast

Kroatische hoofdstad Zagreb getroffen door aardbeving

  • Reuters
    Op veel plaatsen in de stad ligt puin op straat
  • Reuters
    Een van de spitsen van de Kathedraal van Zagreb brak af
  • Reuters
    Mensen worden opgeroepen om afstand tot elkaar te bewaren

In de Kroatische hoofdstad Zagreb heeft een zware aardbeving forse schade veroorzaakt. Het epicentrum van de beving met een kracht van 5,3 lag ten noorden van de stad. Een kind van 15 ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. Eerder werd gemeld dat het meisje was overleden, maar dat werd later tegengesproken.

"Het duurde meer dan 10 seconden, veruit de langste beving die ik ooit heb gevoeld", zegt een ooggetuige tegen persbureau Reuters. Er zijn ook enkele naschokken waargenomen. Na de aardbeving ontstond op een aantal plaatsen brand of viel de stroom uit.

Op beelden die via sociale media worden gedeeld, is te zien dat er in het historische centrum van Zagreb scheuren zijn ontstaan in gebouwen.

Ook ligt er puin op auto's en op straat:

Auto's bedolven onder puin in Zagreb na aardbeving

Torenspits breekt af

Ook is een van de torenspitsen van de kathedraal van Zagreb afgebroken. Die gotische kerk uit de dertiende eeuw werd tussen 1880 en 1906 al eens gedeeltelijk herbouwd na een zware aardbeving.

Veel inwoners zijn in paniek hun huis ontvlucht na de beving, en staan op straat. De Kroatische minister van Binnenlandse Zaken, Davor Bozinovic, roept mensen op om afstand tot elkaar te bewaren, om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Tot dusver zijn er in Kroatië 206 coronabesmettingen geregistreerd. Eén persoon is aan de ziekte overleden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl