Tunahan Kuzu van Denk
NOS NieuwsAangepast

Tunahan Kuzu stopt als partijleider Denk, vanwege 'impact op persoonlijk leven'

Tunahan Kuzu stopt als partijleider van Denk. Hij zegt niet beschikbaar te zijn als lijsttrekker bij de volgende verkiezingen. Hij blijft zijn werk in de Tweede Kamer voortzetten, maar draagt het fractievoorzitterschap over aan Farid Azarkan. Na de verkiezingen in maart volgend jaar stapt hij uit de politiek.

Op Facebook schrijft Kuzu dat de afgelopen jaren voor hem waren als een "rollercoaster". Hij voegt eraan toe dat het werk als partijleider een behoorlijke impact op zijn persoonlijke leven heeft.

Energie

"De afgelopen periode ben ik bij mezelf te rade gegaan of ik de energie en inzet die ik ten tijde van de oprichting van Denk en sinds de vorige landelijke campagne heb gehad opnieuw kon opbrengen", schrijft Kuzu. "Het antwoord heb ik inmiddels gevonden en mijn besluit staat vast."

Kuzu kwam in 2012 in de Kamer voor de PvdA. In 2014 verliet hij samen met collega Selçuk Öztürk de PvdA nadat toenmalig minister Lodewijk Asscher kritiek had geuit op Turkse organisaties in Nederland. De twee richtten daarna Denk op. De partij werd populair bij Nederlanders met een migrantenachtergrond. Het belangrijkste partijpunt is de aanpak van discriminatie.

Het vertrek van Kuzu komt als een verrassing, zegt NOS-politiek verslaggever Xander van der Wulp. "Voor een deel gold dat Kuzu Denk was en Denk was Kuzu". Kuzu geniet bij veel Turkse Nederlanders een grote populariteit en dat hij stopt is op het eerste oog een flinke aderlating, denkt Van der Wulp. Kuzu had op sommige momenten te maken met bedreigingen en incidenteel persoonsbeveiliging. "Ook dat legt natuurlijk een druk op je persoonlijke leven."

Stem van de ongehoorden

Denk-Kamerlid en partijvoorzitter Öztürk memoreert in een reactie dat ze samen de "strijd begonnen om de stem van de ongehoorden te zijn". "Het geluid van Denk is niet meer weg te denken, zowel in de Tweede Kamer, in de steden en in de provincies", aldus Öztürk.

De nieuwe fractievoorzitter Azarkan zegt dat hij met alle energie het werk van Kuzu zal uitvoeren om "de idealen van onze beweging verder te brengen".

Voorkeursstemmen

De 48-jarige Azarkan was voor zijn Kamerlidmaatschap onder meer voorzitter van het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN). Hij was daarom vaak te zien in actualiteitsprogramma's en talkshows. Hij kreeg in 2017 veel voorkeurstemmen, vooral onder Marokkaanse Nederlanders.

Voor de kiezers van Denk lijkt de achtergrond van de politicus waar ze op stemmen best een rol te spelen, zegt Van der Wulp. "Alleen al in dat opzicht kan het vertrek van Kuzu, met zijn Turkse achtergrond, een flinke impact hebben."

Logisch

De keuze voor Azarkan is wel logisch, zegt de NOS-verslaggever. In 2018 verving Azarkan al enkele maanden Kuzu, die zich meer wilde richten op de interne organisatie rondom de gemeenteraadsverkiezingen.

Het is niet bekend welke koers Azarkan wil inslaan. Denk kreeg in de Tweede Kamer met enige regelmatig de kritiek te polariseren en Kuzu heeft de afgelopen tijd wel geprobeerd om die harde lijn bij te stellen, zegt Van Der Wulp.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl