Lente sinds jaren 50 het sterkst opgewarmd
Van alle seizoenen is in Nederland het voorjaar de afgelopen decennia het sterkst opgewarmd. Dat blijkt uit alle temperatuurmetingen sinds de jaren 50 van de vorige eeuw, die de NOS heeft geanalyseerd.
Het KNMI bevestigt de conclusie. Sinds 1950 gaat het volgens het KNMI om een stijging van gemiddeld ruim 2 graden in de lente. De zomer is net iets minder opgewarmd.
Als gekeken wordt naar de gegevens sinds 1901, toen de temperatuurmetingen in De Bilt begonnen, is de opwarming in de zomer wel net iets groter dan in het voorjaar. Maar het tijdvak vanaf 1950 is volgens het KNMI meer representatief voor het effect van broeikasgassen, omdat de temperatuurstijging van de aarde in de eerste helft van de vorige eeuw ook sterk beïnvloed werd door natuurlijke factoren. Het gaat dan om vulkanen en variaties in zonneactiviteit.
Er zijn twee oorzaken waardoor juist de lente en de zomer warmer zijn geworden dan de herfst en de winter. "Voor een deel komt het doordat de luchtvervuiling hier flink is teruggedrongen.", zegt Geert Jan van Oldenborgh van het KNMI. Het terugdringen van de vervuilende stofdeeltjes in de lucht zorgt ervoor dat de zon het aardoppervlak gemakkelijker bereikt. "Daarnaast is er in die seizoenen meer zonneschijn."
In de geschiedenis van de mensheid is het klimaat veel vaker veranderd. Maar volgens klimaatwetenschappers is de opwarming nooit eerder zo snel gegaan. Dat betekent dat geen enkele voorgaande generatie heeft kunnen meemaken wat wij nu meemaken: dat het klimaat tijdens je leven meetbaar zo sterk verandert.
Eerder stond in dit artikel een tool waarmee je kon checken hoe het klimaat in jouw leven is veranderd. Die is vanwege een probleem tijdelijk offline; we werken aan een oplossing.