De Amerikaanse zwemster Katie Ledecky ANP

Nu de twijfel groeit over de haalbaarheid van de Olympische Spelen deze zomer in Tokio en in meerdere landen al de roep om uitstel klinkt, komt het Amerikaans olympisch en paralympisch comité (USOPC) met een oproep aan de sporters: blijf je, met de juiste voorzorgsmaatregelen, toch vooral voorbereiden.

USOPC-directeur Sarah Hirshland beseft dat een optimale voorbereiding voor de sporters op dit moment een illusie is, maar spoort iedereen aan er het beste van te maken. "We vragen de sporters in een veilige omgeving en in lijn met de officiële richtlijnen alles te blijven doen om klaar te zijn voor de wedstrijden."

Kwalificatie

Volgens Hirshland wordt er hard gewerkt om de vele kwalificatie-evenementen voor Tokio die al zijn afgelast, alsnog te plannen.

"We zijn in samenwerking met de bonden en de sporters aan het bekijken hoe we de selectieciteria zo kunnen aanpassen dat we op de verschillende scenario's zijn voorbereid", zei Hirshland in een telefonische vergadering na een bijeenkomst met het USOPC-bestuur.

De Amerikaanse zwembond begrijpt niets van de opstelling van het olympisch comité. Voorzitter Tom Hinchey van USA Swimming heeft USOPC per brief gevraagd bij het IOC aan te dringen op uitstel van de Olympische Spelen met een jaar.

Druk, stress en angst

"Iedereen heeft last van onvoorstelbare verstoringen die luttele maanden voor de Spelen leiden tot de vraag of er nog wel sprake is van een eerlijk speelveld", schrijft Hinchey. "Onze sporters staan onder enorme druk en ervaren stress en angst. Hun mentale gezondheid zou nu een van onze topprioriteiten moeten zijn."

Het USOPC-bestuur zegt niet te kunnen besluiten over het al dan niet doorgaan van de Spelen. "Dat besluit ligt bij de wereldgezondheidsorganisatie WHO, de Japanse regering en het IOC, stelt bestuurslid Susanne Lyons.

Te gemakkelijk

Die stellingname is wat Hinchey betreft te gemakkelijk. "Wij roepen het USOPC, als een van de leiders van de olympische beweging, op om zijn stem te gebruiken in het belang van de atleten", schrijft Hinchey.

STER reclame