Peter en zijn team bereiden zich voor op de vrijdagmiddagborrel
NOS Nieuws

Borrelen in tijden van corona: 'proosten op de cruciale beroepen'

Na een week van veelal thuiswerken, luidt Nederland vanmiddag het weekend in. En net als voor het werk, worden ook creatieve oplossingen gezocht om de borrel 'gewoon' door te laten gaan.

Zo organiseert Willem van Heijningen een vrijdagmiddagborrel voor de buurt die nét even anders is dan normaal. Hij is eigenaar van het Utrechtse restaurant Op Roose, "We doen een vrijmibo-to-go. Mensen kunnen bij ons snacks reserveren om mee naar huis te nemen. Daarnaast hebben we een aantal fusten bier, waarvan we niet willen dat die over datum gaan. Dus kan iedereen voor een zacht prijsje een eigen petfles, bidon of karaf vol laten tappen."

Willem van Heijningen

Om het weekendgevoel verder te versterken, zet hij ook twee boxen buiten voor wat muziek. "Ons restaurant staat tegenover een aantal flats met balkonnetjes. We hopen dat buurtbewoners vanaf daar met ons een feestje willen bouwen. Dat kan nu niet bij ons, maar hopelijk wel op deze manier."

Vaste klant Chantal Feenstra ziet het restaurant vanuit haar flat liggen en gaat zeker langs. "Ze zijn nog niet zo lang open en wij zijn erg blij met hun komst. We zitten er vaak, willen dat ze blijven bestaan, dus zo willen we hen steunen."

Chantal Feenstra

Ook Peter Evers wil graag met collega's het weekend inluiden. "Ik ben een gewoontedier. En de vrijdagmiddagborrel heeft bij ons een belangrijke functie, daar delen we lief en leed."

Als directielid van een digitaal reclamebureau was het al snel duidelijk dat de borrel dan maar digitaal moest plaatsvinden. "Maar tegelijkertijd dachten we: onze specialisatie is mensen digitaal verbinden, waarom zorgen we niet dat iedereen mee kan doen?"

En dus zette hij met zijn team een Facebook-event op, waarvoor zich inmiddels ruim 2000 mensen hebben aangemeld. "Het kan chaotisch worden, maar het gaat om het idee dat we dit met zijn allen delen. We gaan in ieder geval om vijf uur met zoveel mogelijk mensen proosten op onze cruciale beroepen."

Volkszanger Wesly Bronkhorst zal daarna alle videobellers toezingen. "Het is vreselijk, deze tijd. Mijn boekingen zijn tot eind april geschrapt. Maar het ergste vind ik dat ik niet vóór mijn publiek kan optreden. Daarom ga ik proberen mensen door de camera heen aan te kijken."

Zanger Wesly Bronkhorst

Een schrale troost is dat we dit met elkaar delen, meent Bronkhorst. "Ik zing het nummer Trots Op Jou, waarmee ik me richt tot alle zorgmedewerkers. Hopelijk kunnen we de ellende even vergeten met z'n allen."

Evers gaat daar in ieder geval van uit. "Ik werk thuis en heb twee kinderen die tegen het plafond springen. Ik ben wel toe aan een borrel en ik denk vele mensen met mij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl