In samenwerking met
Omroep West
NOS NieuwsAangepast

Celstraffen voor coronaspuger en coronahoester

Een 23-jarige man uit Noordwijkerhout is veroordeeld tot tien weken cel omdat hij twee agenten opzettelijk in hun gezicht heeft gehoest. Daarbij riep hij dat hij het coronavirus had.

Een 49-jarige vrouw uit Utrecht kreeg een gevangenisstraf opgelegd voor een ander, soortgelijk incident. Ook zij riep dat ze corona had, toen ze een agent in het gezicht spuugde.

Enorme spijt

Het incident met de man gebeurde in de nacht van dinsdag op woensdag in Leiden toen agenten de man, die in een auto zat, wilden laten blazen. Ze kregen de indruk dat hij te veel had gedronken.

De rechter neemt de man kwalijk wat hij heeft gedaan en vindt bedreiging met zwaar lichamelijk letsel bewezen. Van de celstraf zijn twee weken voorwaardelijk en ook moet de man beide agenten een schadevergoeding betalen van 350 euro.

De man zei tegen de rechter dat hij enorme spijt heeft en dat hij de gevolgen van zijn daad niet goed heeft ingezien, schrijft Omroep West.

'Ik maak je af'

De vrouw uit Utrecht is veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier weken, waarvan twee voorwaardelijk. Agenten reden naar de vrouw toe na een melding. Omdat ze geen contact met haar kregen, zijn ze de woning ingegaan. Ze roken een sterke alcohollucht.

"Ik maak je af", zei de vrouw, waarna ze een agent bij de keel greep. Later, in het cellencomplex, zei de vrouw dat ze corona had. Vervolgens spuugde ze een agent in haar gezicht. Ze is veroordeeld voor bedreiging van een agent met de dood en mishandeling.

In de rechtbank heeft de vrouw aangegeven zich niks te herinneren van wat er is gebeurd. De rechter vindt het kwalijk dat ze een agent, "die juist in deze tijd op steun moet kunnen rekenen", mishandeld heeft. De spugende vrouw heeft later gezegd geen corona te hebben, maar voor de zekerheid zit ze toch in sociaal isolement.

Veel onrust

Verder werd vandaag een 38-jarige man uit Lelystad veroordeeld tot een taakstraf van veertig uur voor het bespugen van een supermarktmanager. Volgens het slachtoffer kwam de man na sluitingstijd de winkel binnen om bier te kopen. Toen de manager de man naar de uitgang begeleidde, is hij bespuugd. De politie heeft de man daarna aangehouden.

Met het spugen heeft de man veel onrust veroorzaakt. "Gelet op de bijzondere situatie waarin we nu zitten vind ik het spugen zeer heftig", zei de rechter. Hij vindt een celstraf eigenlijk passend, maar legde toch een taakstraf op. Hij deed dat omdat de dader recentelijk niet is veroordeeld voor een geweldsincident en zelf een 'vitaal beroep' heeft.

Advertentie via Ster.nl