NOS Nieuws

China wil imago oppoetsen door andere landen te helpen bij coronacrisis

Chinese artsen vergaderden donderdag telefonisch met collega's uit andere landen. Ze gaven advies over het bestrijden van het coronavirus en hoe verdere verspreiding tegen te gaan. Ook beantwoordden ze vragen van kijkers om de coronacrisis beter te begrijpen.

Nu het aantal besmettingen in China flink daalt, grijpt de Communistische Partij de kans om de geschonden reputatie op te poetsen. De telefonische vergadering van vandaag sluit goed aan op de huidige strategie van het land. "Datgene waar landen in West-Europa nu doorheen gaan, heeft China al een keer meegemaakt. Die ervaringen wil men nu proactief delen met de rest van de wereld", zegt China-correspondent Sjoerd den Daas.

Kritiek

Het coronavirus dook voor het eerst op in de Chinese miljoenenstad Wuhan in december vorig jaar. Het virus verspreidde zich snel over het hele land en meer dan 80.000 mensen raakten besmet. De provincie Hubei, waar Wuhan de hoofdstad van is, werd met 68.000 besmettingen het zwaarst getroffen. In totaal zijn er meer dan 3000 mensen in China overleden aan het virus.

Al snel kwam er kritiek op het handelen van de autoriteiten. Ze zouden bewust informatie hebben achtergehouden en te traag hebben gereageerd, waardoor het virus zich makkelijk kon verspreiden. Maar nu het aantal besmettingen in het land flink afneemt, proberen de autoriteiten dit beeld te veranderen. "China wil af van het stigma van paria, als het land dat deze epidemie heeft veroorzaakt, dat met name in het Witte Huis weerklinkt", vertelt Den Daas.

Hulp

Dit doet China onder meer door hulp te bieden aan andere landen die moeite hebben met het bedwingen van de corona-epidemie. Behalve het uitwisselen van kennis via telefonische vergaderingen, worden er ook mondkapjes, beschermende pakken, testkits en beademingsapparatuur naar landen in nood gestuurd, zoals Frankrijk en Spanje. Naar Italië, waar de grootste in Europa is, is zelfs een team van artsen gestuurd.

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen is blij met de hulp van China en spreekt via Twitter haar dank uit:

"De strategie van China is om in de eerste plaats de landen te helpen die een aantal maanden geleden ook klaarstonden voor China", zegt Den Daas. Ook Nederland ontvangt hulp uit China. Drie Chinese luchtvaartmaatschappijen hebben tienduizenden mondkapjes en handschoenen aan de KLM gedoneerd in de strijd tegen het virus. Die kwamen gisteren aan op Schiphol. De luchtvaartmaatschappij zal de middelen aanbieden aan Nederlandse ziekenhuizen.

Propaganda

"Het bieden van hulp is uiteraard van harte welkom, maar wordt nu ook wel breeds aangegrepen via de verschillende propagandakanalen om te laten zien hoe China na zichzelf ook de wereld helpt", zegt Den Daas. De export van medisch materieel uit China was sterk afgeremd, vanwege de grote vraag in eigen land. Partijen mondkapjes werden tegengehouden bij de grens, wat wereldwijd tot grote tekorten heeft geleid.

"In de Chinese staatsmedia wordt deze dagen nog maar eens extra benadrukt dat de Chinese aanpak werkt, en wordt gewezen op de 'falende aanpak' van andere landen. Vooral de VS moet het daarbij ontgelden." De propagandastrategie is enerzijds gericht op de Chinese burgers, omdat de autoriteiten op deze manier kunnen laten zien dat de strijd tegen corona naar eigen zeggen zo goed als gewonnen is. Anderzijds heeft China hierdoor de kans om zich te presenteren als een verantwoordelijke grootmacht in tijden van een wereldwijde crisis. Hiermee hoopt China aan invloed te winnen op het wereldtoneel.

Ook doet China er alles aan om theorieën de wereld in helpen die verklaren dat het virus helemaal niet in China is ontstaan. Den Daas: "Een van de woordvoerders van het ministerie van Buitenlandse Zaken deelt discutabele onderzoeken van een onderzoeksbureau uit Canada waarin gezegd wordt dat Amerikaanse militairen het virus hebben meegebracht naar China tijdens de Militaire Wereldspelen, die vorig jaar oktober in Wuhan werden gehouden. Maar daar is helemaal geen bewijs voor."

Of de strategie van China als "redder van de wereld" ook echt effect zal hebben, weet Den Daas niet. "Natuurlijk is iedereen nu erg blij met de leveringen vanuit China, omdat er grote tekorten zijn. Maar beleidsmakers en bedrijven zien hierdoor ook weer in hoe afhankelijk ze zijn van China, zullen zich misschien gaan afvragen of het niet beter is om bepaalde zaken in de toekomst zelf te regelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl